Kraj Miksera u znaku dodele nagrada

Završen je Mikser festival, koji je tokom devet dana trajanja posetilo približno sto hiljada gostiju, a na prostorima Savamale predstavilo se oko dve i po hiljade ljudi iz 50 zemalja sveta.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

10:24

Default images

Umetnici su realizovali 120 projekata na čak 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom širom Savamale, čime je je Beograd bio, bar na kratko, centar evropske kreativnosti.

Završnica festivala je protekla u znaku dodele nagrada za međunarodni konkurs iz oblasti industrijskog dizajna - Ghost project (Goust prodžekt), koji organizacija Mikser realizuje sedmu godinu za redom. Svečano proglašenje pobednika se odigralo u hotelu Bristol uz prisustvo velikog broja dizajnera iz inostranstva koji su lično prisustvovali uručenju nagrada. Posetioci Mikser festivala su u okviru postavke Goust prodžekt mogli da pogledaju 104 prototipa, odabrana među više od 300 pristiglih prijava iz 30 zemalja sveta.

Međunarodni žiri koji čine renomirani svetski dizajner Konstantin Grčić, Jelena Matić, dizajner nameštaja i profesor na Univerzitetu u Beogradu, Borut Vild, grafički dizajner i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, i Maja Lalić, arhitekta i osnivač Mikser organizacije, dodelio je nagrade u sledećim kategorijama:

I ) Kategorija: Novi proizvod za ''Mikser dizajn'' etiketu - projekti sa izložbe Goust prodžekt koji će se proizvoditi pod novom nezavisnom Mikser etiketom nameštaja i upotrebnih predmeta:
Katarina Maltar, Hrvatska - kabanica od najlona sa starih kišobrana "Reci" Naida Begović, Bosna i Hercegovina - multifunkcionalni komad nameštaja "Katanzija" Neira Sinanbašić, Bosna i Hercegovina - navlaka od filca za stare stolice "feelCover"Saša Mitrović, Srbija - čiviluk "Vigvam"Vladimir Stajić, Srbija - radni sto
Vladimir Stajiæ - Srbija - proiyvodnja i YBD
II ) Kategorija: Selekcija za izložbu ''Young Balkan Designers'' (Mladi dizajneri Balkana) - putujuća izložba prototipova autora iz zemalja jugoistočne Evrope:
Andreja Georgievski, Milena Miličić, Srbija - Sistem polica "Less Dust" (Manje prašine)
Andreja Pavićević, Crna Gora i Marija Joksović, Srbija - set stočića "2 za 1"
Anja Gerin, Bosna i Hercegovina - rasklopiva torba "Ripster"
Katarina Maltar, Hrvatska - kabanica od najlona sa starih kišobrana "Reci"
Katja Gorjanc, Slovenija - stolica "Morph"
Mustafa Čohadžić, Bosna i Hercegovina - stolica "Simpla"
Naida Begović, Bosna i Hercegovina - multifunkcionalni komad nameštaja "Katanzija"
Neira Sinanbašić, Bosna i Hercegovina - navlaka od filca za stare stolice "feelCover"
Saša Mitrović, Srbija - čiviluk "Vigvam"
Vladimir Stajić, Srbija - radni sto

III) Specijalna priznanja za doprinos dizajnu - projekti čiji je potencijal prepoznat od strane žirija:
Dimitris Haidas, Grčka - za projekat "Kompaktna hoklica"
Anja Dragan, Slovenija - za lampu "Auroraborealis"
Lu Pan, Finska - za kolekciju zidnih čiviluka "Poruke"
Grupa Psalt Design (Tomas Mekoun, Ričard Bel i Dejvid Pauel), Velika Britanija - za seriju nameštaja "Tenzija"

Poslednje večeri festivala publika je uživala i u raznovrsnom muzičkom programu, a na tri bine nastupilo je 17 izvođača. Završnicu je obeležio izuzetan DJ set najuticajnijeg čoveka u istoriji tehno-popa - Danijela Milera, koji je nastupio u Mikser Hausu.

Izložbene postavke u zgradi Beogradske zadruge: "Brisani prostor", kustoskinje Dušice Dražić i "Najlepša zgrada", čiji kustosi su Ana Adamović i Milica Pekić, biće otvorene i nakon završetka festivala - do 25. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: