Otvoren “Muzej nevinosti” (FOTO)

Turski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, inspirisan svojim romanom “Muzej nevinosti”, otvorio je 27. aprila u Istanbulu istoimeni muzej.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

12:44

Default images

To nije spektakularan muzej niti monumentalan, već predstavlja svakodnevni život grada, kazao je slavni pisac. “Naši svakodnevni životi su časni i objekti iz tog života treba da budu očuvani”, smatra Pamuk.

Muzej je smešten u Čukurdžumu, delu Istanbula u kome se odvija radnja Pamukovog romana objavljenog 2008. godine. Pisac je prilikom otvaranja muzeja rekao da je ideja dobio pre više od jedne decenije u isto vreme kada je došao na ideju da napiše roman.

Glavni lik romana, Kemal, pripadnik visokog društva zaljubljuje se u mladu Fusun. Ljubav prema njoj pretvara se u fetišizam i opsesiju - on opsesivno sakuplja svaki predmet koji ona dodirne. Radnja je smeštena u Istanbul u periodu od 1975. godine do današnjih dana.

U muzeju su izložene razne kućne sitnice, odevni predmeti, bioskopske karte, figurice od porcelana, filmski projektor, 4.213 cigareta koje je Fusun popušila, a koje su pričvršćene na platnu koje stoji na zidu u muzeju.

Prema Pamukovim rečima honorar od Nobelove nagrade koji iznosi više od milion evra nije u potpunosti pokrio troškove muzeja, ali je odbio da kaže koliko je tačno novca potrošeno na njega.

Orhan Pamuk (59) je jedan od turskih pisaca čiji se romani najviše kupuju. Među najprodavanijima su svakako “Zovem se crveno”, “Bela tvrđava” i “Sneg”. Prvi njegov roman iz 1982. godine “Dževet-beg i njegovi sinovi” adaptiran je u televizijsku seriju.

“Muzej nevinosti” je njegova prva knjiga koja je izašla nakon što je 2006. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Fotografije muzeja možete pogledati u našoj GALERIJI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: