Titanik: karta za prvu klasu

Jedina preostala karta za prvu klasu na Titaniku izložena je u Pomorskom muzeju u Liverpulu povodom 100. godina od potapanja ovog čuvenog broda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 30.03.2012.

19:41

Default images

Kako prenosi "Hafington post", karta je pripadala svešteniku Sjuartu Holdenu iz Londona koji je trebalo da Titanikom otputuje do Njujorka, ali je zbog bolesti supruge morao da otkaže putovanje. Titanik je isplovio iz Sautemtona 10. aprila 1912. godine, a potonuo pet dana kasnije.

Srećni sveštenik je posle tragedije broda uramio kartu i čuvao je na svom stolu sve do smrti 1934.godine.

Direktorka muzeja u Liverpulu Rejčel Malhern objasnila je da, iako karta pripada muzeju, ona nije često iznošena u javnost zbog osetljivosti na svetlo.

Muzej je, inače, povodom godišnjice tragedije, izneo brojne retke predmete vezane za brod. "Imamo nacrt dizajna čamaca za spasavanje, što je interesantno", rekla je ona.

"Imamo i registraciju Titanika koja pokazuje da je registrovan u Liverpulu 1912, a na dnu te registracije crvenim slovima je napisano da je udario u ledeni breg i potonuo", objasnila je Malhern.

Prema njenim rečima, možda najdirljiviji eksponat je pismo devojčice Mej Mekmarej koja je tada imala devet godina i čiji je otac Vilijam radio kao stjuard na Titaniku.

"Poslala mu je pismo iz Liverpula i on ga nikada nije primio. Tužno je nestao, a pismo je vraćeno porodici", rekla je Malhern.

Putnički brod Titanik, koji je pripadao brodskoj kompaniji "White star line" i za koji se verovalo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. godine na svom prvom putovanju nakon što je udario u ledeni breg u severnom Atlantiku.

Tada je poginulo 1.514 muškaraca, žena i dece što je bila jedna od najsmrtonosnijih pomorskih nesreća u vreme mira u istoriji.

Među putnicima broda nalazili su se i neki od najbogatijih ljudi na svetu, ali i stotine imigranata koji su sanjali o boljem životu u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: