Vejvej: U Kini se sprema preokret

Kineski konceptualni umetnik i disident Aj Vejvej (Ai Weiwei), koji je u aprilu prošle godine bio u dvomesečnom pritvoru, posle čega mu do danas nije dopušteno napuštanje zemlje, izjavio je kako veruje da se u Kini sprema "veliki preokret u kojem će pobediti humanizam" i kako "nije spreman, niti želi da ode iz zemlje".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

10:48

Default images

U intervjuu za nemački Die Welt Vejvej je otkrio da je njegov odnos sa rodnom zemljom "izuzetno blizak" - na svesnom i nesvesnom nivou. "Zbog toga je bilo kakva odluka o napuštanju zemlje posebno važna. Nisam spreman niti želim da odem iz Kine", rekao je Vejvej u intervjuu.

Iako tokom 81. dana provedenog prošle godine u pritvoru bez konkretne optužbe nije bio podvrgnut fizičkom nasilju, proživeo je "nehumaniji oblik mučenja" – duhovno mučenje koje nije izazvalo fizički bol već poniženje, rekao je umetnik.

Vejvej ne skriva iznenađenje time što je u globalnoj akciji organizovanoj kako bi mu se pomoglo da plati kaznu (pošto su ga vlasti optužile za izbegavanje plaćanja više od dva miliona dolara poreza) učestvovalo i više od 30 hiljada Kineza.

"Ta me inicijativa apsolutno oborila s nogu. Omogućila mi je da kinesko društvo sagledam iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Odjednom sam shvatio da današnji mladi naraštaji i društvo kao takvo nisu više, kako se nekada mislilo, gomila peska bez ikakve želje da se javno angažuju", smatra Vejvej.

Aj Vejvej - umetnik bogatog opusa provokativnog karaktera - poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, ubrzano postaje jedan od vodećih umetnika kineske nezavisne art scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: