Učenje poezije napamet u metrou

Nakon četvrogodišnje pauze, podzemna železnica u Njujorku je u okviru programa "Poezija u pokretu" (Poetry in Motion) ponovo uvela stihove poznatih pesnika u svoje kompozicije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

18:54

Default images

Putnicima je, za početak, ponuđena pesma "Graduation", američke pesnikinje Doroteje Taning koja je nedavno preminula u 101. godini.

Svaka tri meseca, po dve nove pesme, zajedno sa slikom nekog umetničkog dela, biće objavljene na posebnim panoima u vagonima. Stihovi i slika će, takođe, biti odštampani i na poleđini otprilike svake desete karte.

"Od 1992, kada je pokrenut program 'Poezija u pokretu' i istaknut odlomak iz pesme ''Crossing Brooklyn Ferry'' Volta Vitmana, putnici metroa su mogli da tokom vožnje pročitaju više od 200 pesama i odlomaka i uživaju u jednom vanvremenskom trenutku koji ova dela pružaju", kazao je za AFP jedan od zvaničnika njujorškog metroa.

Alice Quinn iz organizacije “Poetry Society of America“ je rekla da pesme ne smeju biti preduge. Jednom prilikom je posmatrala ženu koja je vozeći se pokušavala da memoriše pesmu i smatra da je to bilo vrlo dirljivo.

“To je pesma koja može beskonačno puta da se čita sa zadovoljstvom, pesma koju će ljudi želeti da nauče napamet i nose je sa sobom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: