Kasne radovi na Medijani

Ministar kulture Predrag Marković rekao je danas "da nije zadovoljan ukupnim efektima" na arheološkom lokalitetu Medijana i dinamikom priprema tog lokaliteta za obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta sledeće godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

16:04

Default images

Marković je, predajući glavni projekat rekonzervacije i rekonstrukcije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji kasni godinu i po dana, naveo da neće ulaziti u to ko je koga ometao u tom poslu i ko se svađao.

Problemi su nastajali, kako je rekao ministar, oko pitanja nadležnosti i ko će rukovoditi lokalitetom, ali da su ta pitanja raščišćena, da su sredstva znatno ranije obezbeđena za projekat, da se sada raspolaže iznosom od oko 34 miliona dinara, da predstoji raspisivanje tendera i rok za završetak posla je do oktobra ove godine.

"Medijana nije više problem, Medijana je rešenje", kazao je Marković apelujući da se svađe zaustave. "Biće uzaludna priča posle 2013. godine šta smo propustilI, naročito šta je Niš propustio, jer u pitanju je velika godišnjica i sve što sada propustite, zabavljeni izborima, moći će da se nadoknadi za 100 godina", upozorio je ministar.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Mile Veljković, koji je preuzeo glavni projekat, rekao je da on predviđa arhitektonsku rekonstrukciju Vile sa peristilom kao centralnim objektom na Medijani. Za obeležavanje godišnjice sledeće godine biće otkriveni mozaici, ali da bi oni ostali otkriveni i posle 2013. godine potrebno ih je dovesti do potrebnog novoa zaštite što će se raditi posle obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta. Marković je u Nišu prisustvovao prezentaciji Mape kulturnog nasleđa Niša u centru grada istakavši značaj povezivanja kulturne i turističke privrede. Kulturna mapa grada predstavljena je na dvostranom bilbordu, projekat je podržala lokalna samouprava, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture.

Na arheološkom lokalitetu Medijana u Nišu otkriven je prošle godine, tokom istraživanja, novi mozaik floralne i geometrijske dekoracije impozantne veličine od oko 15 kvadratnih metara. Mozaik je otkriven u severozapadnom delu Vile sa peristilom, između Termi i prostorije za audijenciju.

U godini obeležavanja 17 vekova MIlanskog edikta moći će da se vidi ulazni deo sa pilonima i ulazni deo u samu vilu sa baldahinom, biće rekonstruisan ceo portik, a biće dorađena bašta kao obeležje tetrarhijske arhitekture Rima, najavili su ranije stručnjaci.

Biće rekonstruisana sala za audijencije u koju će biti vraćena kopija bronzane ograde, skulpture koje su nađene na tom prostoru, a u sklopu istraženog kompleksa biće i dve ranohrišćanske crkve za koje se smatra da su među najstarijim na Balkanu.

Prvi koji je označio Medijanu kao "carski letnjikovac" bio je Feliks Kanic 1864. godine, a organizovana istraživanja na Medijani počela su 1932. godine. Posleratna istraživanja organizovana su počev od 1961.godine. Pretpostavlja se da je podizanje vila na Medijani započeto u drugoj polovini trećeg, a nastavljeno većim intenzitetom u četvrtom veku. U dosadašnjim iskopavanjima otkrivena je carska palata sa peristilom, terme, baptiserijum (krstionica), horeum (žitnica), dve vile rustike. ProStorije su ukrašene mozaicima, a na Medijani su nađene i mnogobrojne skulpture, među kojima Asklepija, Higije, Dionisa, Herakla, Satira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: