Svetski dan poezije u KCB-u

Kulturni centar Beograda obeležiće sutra, 21. marta, dvanaesti put, Svetski dan poezije, nizom programa koji će se odvijati u galeriji Artget od podneva do 22 sata.

Izvor: Tanjug
Podeli

Od 12. sati, u prostoru galerije biće održan poetski omaž Petru Krduu čiju će poeziju čitati: Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Dubravka Ðurić, Milica Lilić Jeftimijević, Dragana Mladenović, Vasa Pavković, Mileta Prodanović, Jelena Marinkov i Gabrijel Babuc.

Krdu (1952-2011) je bio je pesnik, prevodilac, antologičar, izdavač. Objavio je više pesničkih zbirki: Donosilac oka (1974, na rumunskom), Zamenice/Pronume (1981, dvojezično), Jagoda u klopci (1988), U crkvi Troja (1992), Ljubičasto mastilo (1997), Škola izgnanstva (1998, na rumunskom) i Moj građanski šešir (2009). Preveo je preko 20 knjiga sa rumunskog, srpskog, francuskog i slovenačkog jezika i priredio nekoliko antologija poezije na ovim jezicima

KCB će odati poštu i Tatjani Cvejin (1948-2011) avangardnoj pesnikinji, učesnici brojnih umetničkih akcija i performansa, video-prezentacijom koja će se moći gledati od 12 do 22 sata.

Cvejin je bila jedan od osnivačica Književne komune Apatin, objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze i u manifestaciji "Svetski dan poezije" u KCB-u učestvovala od samog početka, ispitujući performativne moći poezije.

U Izlogu KCB biće u 13 sati otvorena izložba fotografija pesnikinja i pesnika nove generacije koju je postavio Danilo Lučić.

Na izložbi su zastupljeni portreti Ane Seferović, Tamare Šuškić, Ana Marije Grbić, Jelice Kiso, Vladimira Tabaševića, Gorana Korunovića, Viktora Radonjića, Uroša Kotlajića, Bojana Savića Ostojića, Marjana Čakarevića, Vladimira Stojnića, Bojana Vasića i Bojana Markovića.

Tribina "Restrikcija ili restrukturiranje: potrošnja i proizvodnja poetskih modela" počinje u 17 sati, a moderatori su Vladimir Stojnić i Bojan Vasić.

U razgovoru će učestvovati: Dejan Ilić, Dubravka Ðurić, Alen Bešić, Nenad Šaponja i Biljana Andonovska.

Za poklonike žive poetske reči pesničko veče naslovljeno " Bilans stanja" počinje u 19 sati, a svoje će stihove govoriti: Nikola Vujčić, Milovan Marčetić, Mirjana Simović, Ljiljana Ðurđić, Jelica Kiso, Bojan Savić Ostojić, Tamara Šuškić, Danica Vukićević, Petar Miloradović, Vladimir Kopicl, Miloš Petković i Ognjen Petrović.

Tokom Svetskog dana poezije biće prikazivan od 12 do 22 sata danski dokumentarni film u trajanju od jednog sata "Kikiriki i džabe pivo" sa prevodom na engleski jezik.

To je filmsko putovanje kroz dansku poetsku scenu, a autor je Klaus Ankersen, multimedijalni umetnik.

Ostalo

Vejvej: U Kini se sprema preokret

Kineski konceptualni umetnik i disident Aj Vejvej (Ai Weiwei), koji je u aprilu prošle godine bio u dvomesečnom pritvoru, posle čega mu do danas nije dopušteno napuštanje zemlje, izjavio je kako veruje da se u Kini sprema "veliki preokret u kojem će pobediti humanizam" i kako "nije spreman, niti želi da ode iz zemlje".

Ostalo petak 30.03. 10:48 Komentara: 1

Učenje poezije napamet u metrou

Nakon četvrogodišnje pauze, podzemna železnica u Njujorku je u okviru programa "Poezija u pokretu" (Poetry in Motion) ponovo uvela stihove poznatih pesnika u svoje kompozicije.

Ostalo četvrtak 29.03. 18:54 Komentara: 3

Kasne radovi na Medijani

Ministar kulture Predrag Marković rekao je danas "da nije zadovoljan ukupnim efektima" na arheološkom lokalitetu Medijana i dinamikom priprema tog lokaliteta za obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta sledeće godine.

Ostalo četvrtak 29.03. 16:04 Komentara: 3

7. BINA od 19. aprila do 4. maja

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA sa temom ''Energija grada'' biće održana od 19. aprila do 4. maja na različitim lokacijama u Beogradu, a Društvo arhitekata Beograda svečano će u okviru manifestacije dodeliti nagradu za arhitektonski događaj 2011. godine.

Ostalo četvrtak 29.03. 15:18 Komentara: 0
strana 1 od 36 idi na stranu