Svetski dan poezije u KCB-u

Kulturni centar Beograda obeležiće sutra, 21. marta, dvanaesti put, Svetski dan poezije, nizom programa koji će se odvijati u galeriji Artget od podneva do 22 sata.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.03.2012.

09:14

Default images

Od 12. sati, u prostoru galerije biće održan poetski omaž Petru Krduu čiju će poeziju čitati: Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Dubravka Ðurić, Milica Lilić Jeftimijević, Dragana Mladenović, Vasa Pavković, Mileta Prodanović, Jelena Marinkov i Gabrijel Babuc.

Krdu (1952-2011) je bio je pesnik, prevodilac, antologičar, izdavač. Objavio je više pesničkih zbirki: Donosilac oka (1974, na rumunskom), Zamenice/Pronume (1981, dvojezično), Jagoda u klopci (1988), U crkvi Troja (1992), Ljubičasto mastilo (1997), Škola izgnanstva (1998, na rumunskom) i Moj građanski šešir (2009). Preveo je preko 20 knjiga sa rumunskog, srpskog, francuskog i slovenačkog jezika i priredio nekoliko antologija poezije na ovim jezicima

KCB će odati poštu i Tatjani Cvejin (1948-2011) avangardnoj pesnikinji, učesnici brojnih umetničkih akcija i performansa, video-prezentacijom koja će se moći gledati od 12 do 22 sata.

Cvejin je bila jedan od osnivačica Književne komune Apatin, objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze i u manifestaciji "Svetski dan poezije" u KCB-u učestvovala od samog početka, ispitujući performativne moći poezije.

U Izlogu KCB biće u 13 sati otvorena izložba fotografija pesnikinja i pesnika nove generacije koju je postavio Danilo Lučić.

Na izložbi su zastupljeni portreti Ane Seferović, Tamare Šuškić, Ana Marije Grbić, Jelice Kiso, Vladimira Tabaševića, Gorana Korunovića, Viktora Radonjića, Uroša Kotlajića, Bojana Savića Ostojića, Marjana Čakarevića, Vladimira Stojnića, Bojana Vasića i Bojana Markovića.

Tribina "Restrikcija ili restrukturiranje: potrošnja i proizvodnja poetskih modela" počinje u 17 sati, a moderatori su Vladimir Stojnić i Bojan Vasić.

U razgovoru će učestvovati: Dejan Ilić, Dubravka Ðurić, Alen Bešić, Nenad Šaponja i Biljana Andonovska.

Za poklonike žive poetske reči pesničko veče naslovljeno " Bilans stanja" počinje u 19 sati, a svoje će stihove govoriti: Nikola Vujčić, Milovan Marčetić, Mirjana Simović, Ljiljana Ðurđić, Jelica Kiso, Bojan Savić Ostojić, Tamara Šuškić, Danica Vukićević, Petar Miloradović, Vladimir Kopicl, Miloš Petković i Ognjen Petrović.

Tokom Svetskog dana poezije biće prikazivan od 12 do 22 sata danski dokumentarni film u trajanju od jednog sata "Kikiriki i džabe pivo" sa prevodom na engleski jezik.

To je filmsko putovanje kroz dansku poetsku scenu, a autor je Klaus Ankersen, multimedijalni umetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: