Spomen ploča za Milana Kašanina

Spomen ploča istoričaru umetnosti i piscu Milanu Kašaninu otkrivena je 21. februara na zgradi gde je živeo u Hilandarskoj ulici u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

O značajnom tragu koji je Kašanin (1895-1981) ostavio u srpskoj kulturi, osim ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića, govorio je njegov prijatelj, akademik Vladeta Jerotić, a prisutnima se obratila i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Ministar Marković je primetio da se otkrivanje ove spomen ploče razlikuje od ostalih po naporima koje je porodica uložila, a zatim i po broju natpisa u novinama o ovom događaju i da je čitajući ih otkrio mnogo toga novog o onome što je mislio da zna.

On se osvrnuo na reči profesora Jerotića koji je rekao da ''Bog sve vidi, ali da li sve razlikuje'', ocenivši da bi smo mi mogli da probamo da razlikujemo i da je ideja postavljanja ovih spomen ploča zapravo to ''''da ukažemo gde treba da budemo radoznali''.

''Kašanin je ono čega brojno imamo u istoriji Srbije, ali često zaboravljamo. Kašanin je aristokrata duha i on potiče iz naroda'', ocenio je Marković dodavši da se Kašanin ma šta god da se dešavalo u istoriji se nije zbunjivao oko onoga šta on treba da uradi.

Jerotić se prisetio vremena kada je on sa još nekolicinom prijatelja u Vidin kapiji slušao Kašanina i sa njim razgovarao o prošlosti, religiji i još o mnogo čemu.

''Divno je bilo sluišati ga utorkom i petkom. On je izlagao tečno, bistro i logično'', istakao je on, dodavši da je lepo bilo slušati Kašanina sat ili sat i po vremena bez prestanka.

Jerotić je ispričao da je oktobra 1979. godine posetio Kašanina u bolnici i da je zapamtio zauvek njegovu rečenicu - "da ljudi treba da žive 200 godina ako mogu da se menjaju, da dožive novo i radoznalo''''. On je dodao i da je Kašanin do svoje smrti ostao u nadi za svoj život sa one strane i za srpski život u budućnosti.

Predsednica opštine Strai grad Mirjana Božidarević istakla je da je ova opština privilegovana u pogledu istorije pojedinaca koji su živeli na toj opštini.

Otkrivanju spomen ploče, na dan Kašaninovog rođenja, prisustvovali su neki od članova njegove porodice - ćerka Marina Bojić, sin Pavle Kašanin, unuk Nikola Kašanin, kao i unuke Zoja Bojić i Jelena Kašanin.

Ministarstvo kulture je 2010, u godini koja je proglašena Godinom knjige i jezika, u saradnji sa ''Večernjim novostima'''' i lokalnim samoupravama započelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci, a ovo je 18. spomen ploča koja je postavljena.

Ostalo

Izložba posvećena uspomenama

U Narodnom muzeju u Kraljevu otvorena je postavka pod nazivom "Moje tajno blago", nastala kao rezultat ankete sprovedene među Kraljevčanima koji su odgovarali na pitanje šta bi želeli da sačuvaju od zaborava.

Ostalo utorak 28.02. 19:04 Komentara: 0

KC Pančevo zove decu kreativce

Kulturni centаr Pаnčevа kаo orgаnizаtor 4. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа - BUDI,raspisao je konkurs za decu umetnike i pozvao sve obrаzovne i kulturne institucije, te decu uzrаstа od 5 do 15 godinа da učeatvuju u konkursu

Ostalo utorak 28.02. 12:37 Komentara: 0

Performansi Beograda i Sarajeva

Saradnjom mladih umetnika iz Beograda i Sarajeva na muzičkom, plesnom i dramskom performansu nastala je predstava "Povratak Malog Princa" i performans "Pričaj mi o zalasku.." koji će biti izvedeni 2. marta na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu u sklopu festivala " Sarajevska zima".

Ostalo ponedeljak 27.02. 16:14 Komentara: 2

I NS u trci za prestonicu kulture

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je danas, 27. februara da će se glavni grad Vojvodine kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, te da će grad zbog toga uložiti dodatna sredstva u kulturu.

Ostalo ponedeljak 27.02. 15:01 Komentara: 9

Mikser pomaže mlade dizajnere

Kulturna organizacija Mikser raspisala je međunarodni konkurs: “Ghost Project & Young Balklan Designers 2011 – Get real!“, kao podršku i promociju mladim talentima na Balkanu, koji je otvoren od 15. februara do 31. marta.

Ostalo ponedeljak 27.02. 12:47 Komentara: 0
strana 1 od 32 idi na stranu