Izložba "Kad oružje utihne..."

Izložba "Kad oružje utihne... Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije", autora višeg kustosa Boška Ljubojevića, biće otvorena u ponedeljak u Istorijskom muzeju Srbije, povodom Dana tog muzeja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2012.

11:20

Default images

Nakon uvodne reči direktorke Istorijskog muzeja Srbije dr Ane Stolić, izložbu će svečano otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Posetioci će, kako je najavio muzej, imati priliku da se upoznaju sa jednom od najznačajnijih zbirki u Istorijskom muzeju Srbije, koja obuhvata više od 600 predmeta klasifikovanih u tri velike grupe: oružje zanatske izrade, vojna oprema i oružni pribor i oružje fabričke izrade. Ovom prilikom biće predstavljeno više od 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka (jatagani, sablje, bajoneti, puške, revolveri, pištolji, mitraljezi i drugo), koji adekvatno prikazuju raznovrsnost ručnog hladnog i vatrenog naoružanja ovih prostora.

Izloženo oružje predstavlja izuzetan kulturno-istorijski izvor, budući da je dragoceni materijal za proučavanje prethodna tri veka srpske ratne prošlosti, ali i svedočanstvo o socio-ekonomskom razvoju srpskog naroda, navedeno je u saopštenju.U estetskom pogledu izdvaja se kolekcija jatagana i orijentalnih sablji, koje, kao i puške i pištolji kremenjači, plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako ne samo raritetne primerke naoružanja, već i svojevrsna dela primenjene umetnosti.

Među izloženim eksponatima svojim značajem se ističu predmeti vožda Karađorđa i vojvoda iz oba srpska ustanka: Karađorđeva puška, karabin Tanaska Rajića, sablje Stojana Čupića i Cincar Janka, jatagani Hajduk Veljka, Karađorđa i Petra Dobrnjca, pištolji Karađorđa i Luke Lazarevića.

Od naoružanja fabričke izrade iz kasnijeg perioda posebno su značajni perkusioni pištolj sa priborom Stevana Petrovića Knićanina, sablja kralja Aleksandra Obrenovića, revolver sistema Žil Marijet M. 1834, popularna "bibernica", upotrebljen u atentatu na kneza Mihaila Obrenovića 1868. i revolver marke "Gaser" Jovana Stojkovića, junaka balkanskih ratova, u narodu poznatog kao vojvoda Babunski.

Istraživačima, ljubiteljima nacionalne istorije i naoružanja dostupan je i katalog "Zbirka oružja i vojne opreme u Istorijskom muzeju Srbije".

Izložba će biti otvorena do 31. marta, a tokom njenog trajanja svake subote od 12 časova autor izložbe će zainteresovane posetioce voditi kroz postavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: