Izložba "Kad oružje utihne..."

Izložba "Kad oružje utihne... Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije", autora višeg kustosa Boška Ljubojevića, biće otvorena u ponedeljak u Istorijskom muzeju Srbije, povodom Dana tog muzeja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nakon uvodne reči direktorke Istorijskog muzeja Srbije dr Ane Stolić, izložbu će svečano otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Posetioci će, kako je najavio muzej, imati priliku da se upoznaju sa jednom od najznačajnijih zbirki u Istorijskom muzeju Srbije, koja obuhvata više od 600 predmeta klasifikovanih u tri velike grupe: oružje zanatske izrade, vojna oprema i oružni pribor i oružje fabričke izrade. Ovom prilikom biće predstavljeno više od 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka (jatagani, sablje, bajoneti, puške, revolveri, pištolji, mitraljezi i drugo), koji adekvatno prikazuju raznovrsnost ručnog hladnog i vatrenog naoružanja ovih prostora.

Izloženo oružje predstavlja izuzetan kulturno-istorijski izvor, budući da je dragoceni materijal za proučavanje prethodna tri veka srpske ratne prošlosti, ali i svedočanstvo o socio-ekonomskom razvoju srpskog naroda, navedeno je u saopštenju.U estetskom pogledu izdvaja se kolekcija jatagana i orijentalnih sablji, koje, kao i puške i pištolji kremenjači, plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako ne samo raritetne primerke naoružanja, već i svojevrsna dela primenjene umetnosti.

Među izloženim eksponatima svojim značajem se ističu predmeti vožda Karađorđa i vojvoda iz oba srpska ustanka: Karađorđeva puška, karabin Tanaska Rajića, sablje Stojana Čupića i Cincar Janka, jatagani Hajduk Veljka, Karađorđa i Petra Dobrnjca, pištolji Karađorđa i Luke Lazarevića.

Od naoružanja fabričke izrade iz kasnijeg perioda posebno su značajni perkusioni pištolj sa priborom Stevana Petrovića Knićanina, sablja kralja Aleksandra Obrenovića, revolver sistema Žil Marijet M. 1834, popularna "bibernica", upotrebljen u atentatu na kneza Mihaila Obrenovića 1868. i revolver marke "Gaser" Jovana Stojkovića, junaka balkanskih ratova, u narodu poznatog kao vojvoda Babunski.

Istraživačima, ljubiteljima nacionalne istorije i naoružanja dostupan je i katalog "Zbirka oružja i vojne opreme u Istorijskom muzeju Srbije".

Izložba će biti otvorena do 31. marta, a tokom njenog trajanja svake subote od 12 časova autor izložbe će zainteresovane posetioce voditi kroz postavku.

Ostalo

Izložba posvećena uspomenama

U Narodnom muzeju u Kraljevu otvorena je postavka pod nazivom "Moje tajno blago", nastala kao rezultat ankete sprovedene među Kraljevčanima koji su odgovarali na pitanje šta bi želeli da sačuvaju od zaborava.

Ostalo utorak 28.02. 19:04 Komentara: 0

KC Pančevo zove decu kreativce

Kulturni centаr Pаnčevа kаo orgаnizаtor 4. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа - BUDI,raspisao je konkurs za decu umetnike i pozvao sve obrаzovne i kulturne institucije, te decu uzrаstа od 5 do 15 godinа da učeatvuju u konkursu

Ostalo utorak 28.02. 12:37 Komentara: 0

Performansi Beograda i Sarajeva

Saradnjom mladih umetnika iz Beograda i Sarajeva na muzičkom, plesnom i dramskom performansu nastala je predstava "Povratak Malog Princa" i performans "Pričaj mi o zalasku.." koji će biti izvedeni 2. marta na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu u sklopu festivala " Sarajevska zima".

Ostalo ponedeljak 27.02. 16:14 Komentara: 2

I NS u trci za prestonicu kulture

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je danas, 27. februara da će se glavni grad Vojvodine kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, te da će grad zbog toga uložiti dodatna sredstva u kulturu.

Ostalo ponedeljak 27.02. 15:01 Komentara: 9

Mikser pomaže mlade dizajnere

Kulturna organizacija Mikser raspisala je međunarodni konkurs: “Ghost Project & Young Balklan Designers 2011 – Get real!“, kao podršku i promociju mladim talentima na Balkanu, koji je otvoren od 15. februara do 31. marta.

Ostalo ponedeljak 27.02. 12:47 Komentara: 0
strana 1 od 32 idi na stranu