Marković: Urađen ogroman posao

Članstvo Srbije u Komitetu Uneska za zaštitu svetske kulturne baštine i završetak brojnih započetih projekata obeležili su 2011. godinu, smatra ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

14:51

Default images

Marković je rekao da se sa velikim zadovoljstvom može konstatovati da su na kraju godine, u teškim uslovima, stručnjaci i stvaraoci uspeli da završe ogroman posao sa malo novca i da su u proteklih devet meseci koliko je on ministar, sredstva građana tako raspoređena da je obavljeno mnogo više poslova nego ranije.

"Tri puta više knjiga stiglo je u biblioteke. Sada kada smo uspostavili tačan redosled, završeni su infrastrukturni projekti, završene su zgrade Narodne biblioteke Srbije, Jugoslovenske Kinoteke, Vizitorski centar Lepenski vir", rekao je Marković i naglasio da govori samo o višegodišnjim projektima koji vrede više od četiri miliona evra.

"Srbija je u prvom krugu izabrana kao jedina zemlja iz regiona za člana komiteta Uneska. To je priznanje za čuvanje i svog i tuđeg nasleđa i time dobijate pravo da utičete i kreirate mišljenje i odluke koje se tiču celokupne svetske baštine", rekao je ministar.

Sve to smo uspeli jasnim planom i angažovanjem svih ljudi na nivou ministarstva i ustanova kulture koji posao znaju. Primenili smo njihovo iskustvo, dogovorili tačan redosled i da završavamo poslove, a ne, kao političari, da ih samo otpočinjemo, dodao je on.

Marković je kao primer "završavanja poslova" naveo završenu Narodnu biblioteku Srbije, koja je sada postala centar cele mreže u koju je stiglo tri puta više knjiga, a potom je skupština izglasala set neophodnih zakona, čime je ta oblast i sistemski i zakonski i infrastrukturno uređena i programski obogaćena.

Isto ćemo sada uraditi sa arhivima. Film je već završen - završena je zgrada Kinoteke, usvojen je zakon o kinematografiji koji sistemski uređuje ovu oblast, Srbija je ove godine sufinansirala više filmova nego ranije. To je način na koji moramo da radimo u svemu, a ne samo u kulturi, rekao je ministar.

Marković je ocenio i da je izuzetno važno očuvati nematerijalno nasleđe i završiti sve projekte koji su započeti.

"Ako nismo sposobni da sačuvamo to što smo nasledili, onda je besmisleno da stalno kukamo što nemamo dovoljno novca. Zašto bi ulagali u nešto drugo, ako ćemo i to proćerdati kao i ovo staro", rekao je Marković i dodao:"Važno je pokazati da znamo da čuvamo ono što imamo, a onda obezbediti i novo stvaralaštvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: