Krsna slava na listi UNESKO-a?

Srbija će među predloge za uključivanje na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO-u sigirno predložiti narodne običaje za krsnu slavu, rečeno je 7. decembra u Narodnom muzeju u Kraljevu, na prvom regionalnom savetovanju na temu zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

16:15

Default images

Na savetovanju učestvuju predstavnici 25 gradova i opština centralnog dela Srbije, a sa ovog i drugih regionalnih savetovanja koja budu organizovana treba da poteknu predlozi o formiranju nacionalne liste nematerijalnih kulturnih dobara.

Najvrednija dobra sa te liste biće predložena i za listu UNESKO-a, Odboru za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Koordinator za područje centralne Srbije Snežana Šaponja-Ašanin rekla je da se očekuje da do kraja godine bude formulisano pet predloga nematerijalnih kulturnih dobara za nacionalnu listu.

"Nematerijalno kulturno nasleđe su znanja, veštine, stari zanati, instrumenti, narodna umetnost, običaji. Jedan od predloga za zaštitu će sigurno biti narodni običaji za krsnu slavu, kao specifična tradicija našeg podneblja", kazala je Šaponja-Ašanin.

Deo nematerijalnog kulturnog nasleđa je i kamenorezački zanat u okolini Kruševca, tradicija proizvodnje rakije, opančarstvo, epsko pesništvo uz gusle, tradicionalni duvački instrumenti.

Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Vilma Niškanović rekla je da se već dve godine radi na projektu krasne slave kao nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije koje bi bilo predloženo za zaštitu UNESKO-u.

On je navela primer Hrvatske koja je pre godinu dana pod zaštitu UNESKO-a uvrstila "ojkanje", višeglasno grleno pevanje.

Direktorka Etnografskog muzeja je kazala da stručnjaci sa prostora bivše Jugoslavije imaju dobru saradnju i da planiraju i neke zajedničke projekte, jer su brojni primeri nematerijalnih kulturnih dobara koji su zajednički za sve narode ovog podneblja.

U formiranje nacionalne liste nematerijalnog kulturnog naseleđa uključeni su, osim stručnjaka iz muzejskih struka, i predstavnici nevladinih organizacija, turističkih organizacija i udrženja građana koja neguju tradiciju.

Organizatori današnjeg ragionalnog savetovanja su Ministarstvo kulture Srbije i Narodni muzej u Kraljevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: