Renovirana grobnica O. Vajlda

Renovirana grobnica pisca Oskara Vajlda u Parizu otkrivena je 30. novembra, zajedno sa staklenim zidom koji štiti spomenik ovom umetniku od brojnih poljubaca poštovalaca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2011.

18:13

Default images

Kako prenosi Frans pres, spomenik Vajldu, koji je umro siromašan u jednom pariskom hotelu 1900. godine, i koji je sahranjen na groblju Per Lašez, uništen je od nakarminisanih poljubaca njegovih obožavalaca.

Spomenik u vidu asirskog anđela, delo skulptora Džejkoba Epštajna, preživeo je gotovo netaknut do 1985. godine, sa izuzetkom genitalija koje su odsečene, saopšteno je iz Irskog kulturnog centra.

Tada je spomenik očišćen od grafita i Vajldovi potomci uspešno su izveli da grob bude označen kao spomenik od istorijske važnosti.

Potomci su se nadali da će kazne odvratiti obožavaoce da i dalje uništavaju spomenik.

Međutim, 1999. godine na spomeniku je osvanuo oslikan poljubac koji je izazvao pravu pomamu među poštovaocima Vajldovog lika i dela.

,,Masna baza karmina prodire u kamen i vidiljiva je i posle čišćenja", navodi se u saoopštenju Centra.

Pisac komada "Važno je zvati se Ernest" napustio je London posle dve godine provedene u zatvoru zbog homoseksualizma, što je u očima viktorijanskog društva bilo zločin i nikada niše nije povratio kreativni elan koji ga je činio toliko popularnim i kontroverznim piscem.

Kada je umro od meningitisa, sahranjen je na neuglednom groblju izvan Pariza. Njegovi prijatelji uspeli su da kupe mesto na groblju Per Lašez i premeste ga tamo.

Groblje Per Lašez jedno je od najpoznatijih u svetu i predstavlja veliku turističku atrakciju zbog brojnih poznatih ličnosti koje su sahranjene tamo, uključujući i pevača grupe "The Doors" Džima Morisona koji je umro u Parizu 1971. godine i čiji su grob potpuno devastirali njegovi obožavaoci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: