U Leskovcu pronađeni carski pečati

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad kod Leskovca pronađena su dva pečata imperatora Justinijana Prime, koji je vladao u šestom veku, izjavio je danas šef arheološkog tima na lokalitetu Caričin grad, Vujadin Ivanišević.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.11.2011.

17:27

Default images

Ivanišević je agenciji Beta rekao da su pečati pronađeni prilikom letošnjeg iskopavanja na Akroplju, odnosno na mestu gde je bilo sedište Arhiepiskopije u Caričinom gradu.

"Ovo je veliko otkriće i još jedan dokaz koji upućuje na zaključak da je Caričin grad bio rodno meso Justinijana, kako se pretpostavlja u naučnim krugovima", izjavio je Ivanišević.

Pečati su, dodao je, napravljeni od olova i trebalo je vreme da se očiste i da se utvrdi da je reč baš o pečatima rimskog imperatora. Ivanišević je kazao da pored ova dva, u Srbiji postoji samo još jedan carski pečat koji je pronađen na lokalitetu Zvečana.

"Reč je o pečatu Cara Mavrinija koji je vladao od 582 do 602. nove ere. Taj pečat se čuva u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu", objasnio je on.

Ivanišević je dodao da je na istom lokalitetu u Caričinom gradu letos pronađen još jedan pečat privatnog lica, ali je loše izrade, pa je nečitljiv.

Caričin grad je sagrađen u šestom veku na današnjoj teritoriji opštine Lebane i trajao je nešto više od sedamdeset godina jer su ga srušila slovenska plemena koja su naseljevala te krajeve.

Ovog leta Caričin grad se našao na preliminarnoj listi čekanja za uvrštavanje u spomenike svestske baštine, a naredne godine biće obeležen stogodišnji jubilej arheloških istraživanja lokaliteta Justinijana Prima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: