Radomir Konstantinović komemoracija

Komemorativni skup povodom smrti istaknutog književnika i filozofa Radomira Konstantinovića održaće se u utorak 1. novembra u 15 časova, u Skupštini grada Beograda (glavni ulaz iz parka).

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

16:03

Default images

Na ovaj način prijatelji i poštovaoci će se odužiti istaknutom velikanu pisane reči, angažovanom anti-nacionalističkom borcu kad je to bilo najpotrebnije.

Konstantinović je rođen 27. marta 1928.godine u Subotici, sin je prof. dr Mihaila Konstantinovića. Ugledni književnik i filozof na javnu kulturnu scenu stupio je 1951. godine objavljivanjem zbirke pesama "Kuća bez krova" da bi se potom posvetio romanu, eksperimentalnim projektima i modernim delima.

Autor je dela "Daj nam danas"(1954), "Mišolovka"(1956), "Čisti i prljavi" (1958), "Izlazak" (1960) za koji je dobio NIN-ovu nagradu i "Ahasfer ili traktat o pivskoj flaši" (1964).

Od objavljivanja "Pentagrama" 1996. godine posvećuje se eseju u kome se naziru ključne deonice "Filozofije palanke" (1969) u kojoj pesnik i fiolozof Konstantinović analizira stil kao najviše načelo palanke, ideal čistog siromaštva, sentimentalizam i sarkazam, ateizam, trajni infantilizam, realizam, banalnost, nihilizam tamnog vilajeta, egzistenciju kao besmislen rad, lenjost kao rad zatvorenog sveta palanke, politički vašar, ideal organske kulture, srpski nacizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: