Knjige na jagnjećem pergamentu

Izložba ,,PERGAMENT KONCERTINA-Umetničke knjige na jagnjećem pergamentu” Leposave Lepe Miloševic Sibinović biće otvorena u sredu, 2. novembra u Galeriji Feniks kao prateća izložba Međunarodnog bijenala ilustracije Zlatno pero, Beograd 2011.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

20:15

Default images

Izložba predstavlja jedan segment šireg kontinuiranog projekta Pergament Srbija.

Pergament je dobio ime po antičkom grčkom gradu Pergamu gde su ga izrađivali u Starom veku kao zamenu za papirus. On je neučinjena, očišćena od dlaka i krečom lužena uglačana životinjska koža. Upotrebljavao se za povezivanje knjiga, pisanje spisa i povelja. Reč “koncertina” je stručni izraz koji označava listove knjige savijene svaki put u suprotnom smeru, koji se mogu razvući kao harmonika.

,,Želela sam da povežem tradiciju gotovo izumrlog zanata sa savremenim slikarskim izrazom i nematerijalnom kulturnom nasleđu da dam novo ruho. Sa kolegama sam podelila radost stvaranja na otmenom, svečanom materijalu, bilo da je korišćen samo kao slikarska podloga ili misaoni okvir. Radom umetnika pergament gubi upotrebnu vrednost kože i dobija novu dimenziju značenja. Sublimirani genetski kod pergamenta, njegova tekstura, nabori, varijacija tonaliteta udružene sa umetnikovom maštom pogodovali su nastanku zanimljivih dela. Kolegama iz različitih sredina, kulturnih miljea, životne dobi i ličnih poetika ponudila sam prethodno formatirane knjige, vodeći brigu o maksimalnoj ekspresivnosti materijala”, kaže autorka izložbe.

Mada je kompjuterska tehnika obeležila život savremenog čoveka, od životinjske kože (magareće, ovčije ili teleće) pergament i knjiga kao važne tekovine civilizacije omogućili su maštovite, kreativne varijacije i povezivanje na nekoliko nivoa. Ostvarena dela su istovremeno koncept, umetnički objekat, dinamična slika, očitavanje misli i stanja, pohvala knjizi.

Izložba obuhvata 70 umetničkih knjiga 51 autora realizovanih raznim tehnikama na dragocenom pergamentu iz kućne radinosti.

Izložba je otvorena do 22. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: