35 godina Zadužbine Ive Andrića

Zadužbina Ive Andrića obeležila je danas na na Sajmu knjiga svoj jubilej - 35 godina od osnivanja i rada, uz učešće predstavnika Zadužbine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.10.2011.

16:23

Default images

Upravnik Zadužbine, književnik Dragan Dragojlović je ovim povodom izjavio Tanjugu da je posetiocima Sajma govorio o Andrićevoj testamentarnoj volji da se formira Zadužbina sa ciljem da brine o njegovom delu i autorskim pravima i da dodeljuje nagradu sa njegeovim imenom za najbolju priču objavljenu na srpskom jeziku u jednoj godini. "Zadatak Zadužbine je da podstiče književnost i književno stvaralaštvo", dodao je Dragojlović. On je podsetio da je u tom cilju do sada uručeno 35 Anadrićevih nagrada sa izuzetkom ove godine, kada je žiri odlučio da se ta nagrada ne dodeli.
Dragojlović je rekao da Zadužbina izdaje godišnjak "Sveske" i ove godine je izašao 28. broj. To je jedinstven primer u svetskoj književnosti da jedan časopis bude posvećen jednom piscu i da izlazi kontinuirano. Zbog toga je veoma cenjen pa prilozi stižu iz celog sveta a ne sam od domaćih autora i neobilazna su gradja za one koji izučavaju Andrićev život i delo, rekao je Dragojlović.

Zadužbina je isključivi vlasnik autorskih prava i njoj se obraćaju svi izdavači u svetu koji žele da štampaju Andrićeva dela. Ona sklapa ugovore, brine se o njihovom sporvodjenju i živi i finasira svoje programe iz tih izvora, a ne od neke budžetske instiucije. Po tome je jedinstvna kulturna institucija kod nas, jer je uobičajeno da se takve institucije finansiraju iz budžeta.

Idući u susret dvostrukom Andrićevom jubileju - 100 godina od objavljivanja prve pesme i 50 godiina od dobijanja Nobelove nagrade, Zadužbina se opredelila da se uradi kompletna Andrićeva bibliografija i 2009. je sklopila ugovor sa Maticom srpskom koja je posao završila za nepune dve godine. Bibliografija ima oko 16.000 bibliografskih jedinica i iz nje se može videti gde i kada su objavljena njegova dela u svetu, kao i sve što je pisano o njemu i njegovom delu.

Zadužbina je finansirala izradu ove bibliografije uz delimičnu pomoć Ministrastva kulture Srbije. U elektronskoj formi se nalazi na sajtovima Zadužbine i Biblioteke Matice srpske. Štampana je i knjiga u zajedničkom izdanju Zadužbine, SANU i Biblioteke Matice srpske. Pomenut je i poduhvat štampanja Sabranih dela Andrića (20) koja su se pojavila na sajmu u izdanju "Nove knjige" iz Podgorice i "Makarija" iz Beograda.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine, akademik Radovan Vučković govorio je o Andrićevom književnom postupku, savetnik u Zadužbini Žaneta Djukić-Perišić o bibliografiji i uredjivačkom konceptu Sabranih dela, a saradnik Biljana Djordjeivić-Mironja govorila je o dodeli Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: