Prodato nevidljivo umetničko delo

Muzej nevidljive umetnosti američkog glumca Džejmsa Franka otvoren na internetu pre nešto više od mesec dana prodao je svoje prvo delo "Svež vazduh" po ceni od 10.000 dolara.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

15:34

Default images

Koncept ideje ovog muzeja leži u tome da umetničko delo ne postoji u fizičkom svetu već isključivo kao ideja u umetnikovoj glavi.Tako umesto umetničkog dela kupac dobija karticu sa objašnjenjem o "kupljenom delu".

Ovaj muzej je prodao svoje prvo umetničko delo "Svež vazduh" za 10.000 dolara glumici Ejmi Dejvidson koja se poistovetila sa konceptualnom idejom dela, a posebno sa rečenicom: ,,Mi razmenjujemo snove i ideje poput valute".

Kako je opisano na sajtu, projekat Muzej nevidljive umetnosti predstavlja muzej ,,koji nas podseća da živimo u fizičkom svetu vidljivog i nevidljivom svetu misli. U potpunosti sačinjen od ideja, Muzej nevidljive umetnosti menja koncept realnog. Iako umetnički radovi nisu vidljivi, opisi dela nas upućuju na paralelni svet slika i reči. Taj svet nije vidljiv, ali je realan, možda i realniji od sveta stvari, i takođe je na prodaju.”

Veliki broj nevidljivih stvari je dostupno na sajtu Džejmsa Franka: od nevidljivih skulptura do kostima iz 19. veka koji “je korišćen“ u imaginarnom filmu ,,Red Leaves“.

Džejms Franko se proslavio glavnom ulogom u drami ,,127 sati” za koju je nominovan za Oskara. Igrao je i u filmovima ,,Džejms Din” i ,,Milk“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: