Sahranjen Milan Delčić Delča

Muzičar, konceptualni umetnik, novinar i dramaturg Milan Delčić-Delča (1960-2011) kremiran je danas na Novom groblju u Beogradu, posle opela kome su prisustvovali članovi porodice i veliki broj njegovih prijatelja i kolega.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.07.2011.

15:43

Default images

Od Delčića su se oprostili, izmedju ostalih, Zoran Kostić Cane iz grupe Partibrejkers, Toni Montano, Zvonimir Đukuć Đule, frontmen grupe Van Gogh, kompozitor Saša Dragić, Milić Vukašinović, Ognjen Radivojević, voditelj Zoran Kesić, Zdenko Kolar, rok kritičar Petar Janjatović i drugi.

Delčić je preminuo 24. jula, u 51. godini posle duge i teške bolesti. Ostaće upamćen kao jedan od najupečatljivijih glasova jugoslovenske i srpske muzičke scene, što je zabeleženo i u hitovima grupe U škripcu - "Sidji do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina", "Ako ti kažem"...

Na muzičkoj sceni pojavio se osamdesetih godina sa pop grupom U škripcu, a po raspadu benda, započeo je samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snimio albume "Delča i sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003). U svojoj 30 godina dugoj svestranoj karijeri ostavio je trag i na pozorišnoj sceni sa komadima "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago".

Napisao je scenario za televizijske serije "U ime zakona" i "Dome slatki dome" i glumio u seriji "Otvorena vrata", filmovima "Slatko od snova" i "Sivi kamion crvene boje".

Posle višegodišnje samostalne karijere, Delčić je 10. marta 2006. u Domu omladine Beograda upriličio poseban koncert, gde su mu se pridružili članovi grupe U škripcu. Snimak 18 pesama sa tog koncerta objavljen je 2008, što je poslednje Delčićevo diskografsko delo.

Njegovi prijatelji sećaće ga se kao "večitog mladića iz predgrađa, punog originalnosti i zaraznog humora", vesele osobe, koja je zračila entuzijazmom i pozitivnom energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: