Ministar obišao radove u Studenici

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković obišao je manastir Studenica, koji je od 1986. godine pod zaštitom UNESKO-a, gde se detaljno upoznao sa radovima urađenim na obnovi manastira, kao i sa onima koji predstoje, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ove godine Ministarstvo kulture je za obnovu manastira Studenica izdvojilo 6,4 miliona dinara, od čega je 2,8 miliona namenjeno arheološkim iskopavanjima, a 3,6 miliona dinara za konzervatorsko-restauratorske radove.

Za ovu godinu planiran je nastavak arheoloških iskopavanja i istraživanja u severnom sektoru manastirskog kompleksa, nastavak radova na kamenoj plastici fasada po kojima je Studenica i najpoznatija, završni radovi na konzervaciji radova u unutrašnjoj priprati i radovi na demontaži postojećeg ikonostasa iz 19. veka, kako bi bio postavljen rekonstruisani ikonostas iz 13. veka.

Ministar Marković je igumanu manastira Studenica uručio na poklon repliku "Goluba svetog duha" koji se nalazi u Narodnom muzeju.

Na kraju posete manastiru Studenica, Marković je otvorio jubilarnu 20. letnju duhovnu akademiju Muzičke omladine Srbije, na kojoj je nastupio akademski hor "Kolegium musikum" pod dirigentskom upravom Darinke Matić-Marović.

Ministarstvo kulture je sa 800.000 dinara podržalo 20. letnju duhovnu akademiju, koja se održava od 17. do 26. jula, uz učešće oko 60 polaznika iz Srbije i dijaspore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu