"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

17:12

Default images

Projekat se, kako je naveo zagrebački muzej na svom zvaničnom sajtu, bavi fenomenom marginalizacije revolucionarnih ideologija savremenih društava i političkom pasivnošću potlačenih socijalnih slojeva.

Spomenik je zamišljen kao interaktivna instalacija čiji valjak, pokrenut motorikom ljudske ruke, proizvodi zvukove revolucionarne himne "Internacionala".

Uz pomoć mreže mikrofona, pojačala i zvučnika nastaje lančani prenos zvuka koji se proteže prostorom tako da tiha i nežna melodija s početka lanca na kraju dostiže razornu silinu, a početni zvuk, pomešan s ostalim šumovima, gubi na svojoj izvornoj bistrini i čistoći.

Ova instalacija postkonceptualnim pristupom, na granici ironije i nostalgije, koristeći se konvencionalnim materijalima svakodnevne muzičke produkcije "SSNIOI", govori o potrazi za ostacima već odavno marginalizirane političke volje za radikalnim promenama u društvu.

Instalacija na taj način, kako je objasnio umetnik, ukazuje na ono što se događa u gotovo svim društvenim revolucijama.

Cilj programa jeste da podstakne javnost na preispitivanje vlastite pozicije na hijerarhijskoj piramidi društva koje, kako je naveo autor, opsenarskim metodama nastoji da prikaže svojim članovima privid demokratičnosti i ravnopravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: