Ministar otvara šesti Kikinda šort

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otvoriće večeras šesti Međunarodni festival kratke priče Kikinda šort u bašti Narodne biblioteke "Jovan Popović" u Kikindi.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2011.

12:31

Default images

Festival kratke priče Kikinda šort je jedinstvena kulturna manifestacija u Srbiji i jedina u Banatu, a održavanje ovog festivala sufinansiralo je Ministrastvo kulture sa 250.000 dinara.

Na dosadašnjih pet festivala učestvovalo je više od 120 pisaca, kritičara, izdavača i novinara iz 18 evropskih zemalja i Kanade, kao i 29 mladih prevodilaca.

Uz najznačajnije domaće pisce, gosti festivala, inostrani autori, dobitnici su najznačajnijih evropskih nagrada.

Osnovni ciljevi festivala su upoznavanje i povezivanje mladih autora kratkih priča Evrope sa urednicima, izdavačima i prevodiocima iz regije, afirmacija kratke priče kao zapostavljenog književnog žanra i ukazivanje na korelaciju koju ima sa današnjim brzim ritmom života, popularizacija čitanja, prevashodno među mladima, kao i afirmacija tolerancije i kulture različitosti.

Festival pruža šansu i mladim prevodiocima da se upoznaju i konsultuju sa piscima u vezi sa tekstovima na kojima su radili.

Svaki autor čita priče na svom jeziku, dok publika ima mogućnost da preko video bima prati prevod na srpskom i engleskom jeziku.

Posle svakog festivala, štampa se knjiga sa pričama svih učesnika, koja se, pored Srbije, distribuira i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: