Novo lice Feliks Romulijane

Istočna kapija na kasnoantičkom lokalitetu "Feliks Romulijana" kod Zaječara je restaurirana i danas, 20. juna, svečano predstavljena, zahvaljujući pomoći nemačke vlade i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i grada Zaječara i Narodnog muzeja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

15:43

Default images

Istočnu kapiju su, simboličnim presecanjem vrpce, otvorili ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ukupna vrednost izvedenih radova je 13,7 miliona dinara, od čega je ovaj projekat Nemačka pomogla sa oko 9,8 miliona dinara, a Ministarstvo kulture Srbije sa 3,2 miliona dinara.

Ministar kulture Marković izjavio je da je ovo veoma značajan lokalitet za Srbiju i zahvalio nemačkoj vladi na ogromnoj donaciji za restauraciju istočne kapije.

"Želimo da Romulijana bude živ grad, ali ne da ga naseljavamo, već da ga što više posećujemo, kako bi omogućili da se kulturno i turistički razvija i otvaraju nova radna mesta", rekao je Marković i pohvalio rad Vlade Srbije u oblasti kulture, jer su u protekla tri meseca završeni važni projekti u oblasti kulture, među kojima su Narodna biblioteka Srbije i Kinoteka.

On je naglasio da je čuvanje kulturnog nasleđa veoma važno za jedan narod i zemlju i podsetio da samo na području Timočke krajine postoji 80 autentničnih pesama i igara.

Govoreći na svečanosti, ambasador Mas je najavio da će Nemačka i dalje finansijski pomagati svojim prijateljima da očuvaju svoje kulturno nasleđe.

"Ovaj lokalitet pokazao je da svi imamo iste korene koji potiču iz grčko-rimskog nasleđa. Nećemo nikada dovoditi u pitanje pomoć da sačuvamo ovakvo kulturno - istorijsko blago koje podseća na naše zajedničko poreklo", naglasio je Mas.

On je poklonio direktoru Narodnog muzeja u Zaječaru Bori Dimitrijeviću knjigu koju su izdali Ministarstvo inostranih poslova Nemačke i Arheološki institut ove zemlje u kojoj je prikazano 12 najvažnijih kulturnih projekata, među kojima je i Feliks Romulijana.

Povodom završetka restauracije istočne kapije na carskoj palati "Feliks Romulijana" izveden je kulturno - umetnički program u kome su se predstavili solisti na izvornim narodnim instrumentima, talentovani učenici zaječarske Muzičke škole i kamerni orkestar "Lavirint".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: