Novo lice Feliks Romulijane

Istočna kapija na kasnoantičkom lokalitetu "Feliks Romulijana" kod Zaječara je restaurirana i danas, 20. juna, svečano predstavljena, zahvaljujući pomoći nemačke vlade i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i grada Zaječara i Narodnog muzeja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istočnu kapiju su, simboličnim presecanjem vrpce, otvorili ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ukupna vrednost izvedenih radova je 13,7 miliona dinara, od čega je ovaj projekat Nemačka pomogla sa oko 9,8 miliona dinara, a Ministarstvo kulture Srbije sa 3,2 miliona dinara.

Ministar kulture Marković izjavio je da je ovo veoma značajan lokalitet za Srbiju i zahvalio nemačkoj vladi na ogromnoj donaciji za restauraciju istočne kapije.

"Želimo da Romulijana bude živ grad, ali ne da ga naseljavamo, već da ga što više posećujemo, kako bi omogućili da se kulturno i turistički razvija i otvaraju nova radna mesta", rekao je Marković i pohvalio rad Vlade Srbije u oblasti kulture, jer su u protekla tri meseca završeni važni projekti u oblasti kulture, među kojima su Narodna biblioteka Srbije i Kinoteka.

On je naglasio da je čuvanje kulturnog nasleđa veoma važno za jedan narod i zemlju i podsetio da samo na području Timočke krajine postoji 80 autentničnih pesama i igara.

Govoreći na svečanosti, ambasador Mas je najavio da će Nemačka i dalje finansijski pomagati svojim prijateljima da očuvaju svoje kulturno nasleđe.

"Ovaj lokalitet pokazao je da svi imamo iste korene koji potiču iz grčko-rimskog nasleđa. Nećemo nikada dovoditi u pitanje pomoć da sačuvamo ovakvo kulturno - istorijsko blago koje podseća na naše zajedničko poreklo", naglasio je Mas.

On je poklonio direktoru Narodnog muzeja u Zaječaru Bori Dimitrijeviću knjigu koju su izdali Ministarstvo inostranih poslova Nemačke i Arheološki institut ove zemlje u kojoj je prikazano 12 najvažnijih kulturnih projekata, među kojima je i Feliks Romulijana.

Povodom završetka restauracije istočne kapije na carskoj palati "Feliks Romulijana" izveden je kulturno - umetnički program u kome su se predstavili solisti na izvornim narodnim instrumentima, talentovani učenici zaječarske Muzičke škole i kamerni orkestar "Lavirint".

Ostalo

Izložba kolonije “Karavukovo 002”

Umetnička kolonija “Karavukovo 002” završava se 30. juna izložbom deset umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih desetak dana radili u tom mestu na srpsko-hrvatskoj granici.

Ostalo četvrtak 30.06. 19:26 Komentara: 0

"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Ostalo četvrtak 30.06. 17:12 Komentara: 0

Izložba Ere Milivojevića u DOB-u

Jedan od pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji Era Milivojević će posetiocima u formi jednodnevne izložbe, ponuditi svoj pogled na 4. jul-Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostalo četvrtak 30.06. 13:03 Komentara: 0

Ko je dvomilioniti posetilac Exita?

Tokom prethodnih 11 godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1 890 000 ljudi, a ove godine očekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade.

Ostalo četvrtak 30.06. 12:57 Komentara: 0

NS plaća dug za Exitov kamp?

Dugovi festivala "Exit" prema Vojsci Srbije zbog korišćenja zemljišta kasarne "Janko Čmelik" za potrebe kampa, možda će morati da budu izmireni iz novosadske gradske kase.

Ostalo četvrtak 30.06. 07:40 Komentara: 0
strana 1 od 63 idi na stranu