Emiru Kusturici "Račanska povelja"

Filmski reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je dobitnik "Račanske povelje”, koju Fondacija "Račanska baština” iz Bajine Bašte od 1995. godine dodeljuje istaknutim stvaraocima iz oblasti nauke i kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluku da ova prestižna književna nagrada pripadne poznatom flmskom reditelju i piscu jednoglasno je doneo žiri u sastavu Radovan Beli Marković, predsednik, Gojko Tešić i Časlav Ðorđević.

"Nagrada mu je pripala za životno delo, kojim je pridoneo dobrom imenu Srbije u svetu, najposle i za knjigu memoarske proze "Smrt je neprovjerena glasina“, u izdanju Kompanije "Novosti“, svojevrsnom spomeniku minulom dobu i svetu koji polako tone u magleni prostor nostalgičnih prisećanja", kaže predsednik žirija književnik Radovan Beli Marković.

Emiru Kusturici, ovogodišnjem i austrijskom književniku Peteru Handkeu, prošlogodišnjem dobitniku, koji je bio sprečen da primi nagradu, "Račanske povelje” biće uručene u prvoj nedelji oktobra na 17. duhovnim svečanostima "Dani Rače ukraj Drine”.

Dosadašnji laureati su Milosav Tešić, Ivan V. Lalić (posthumno), Milorad Pavić, Goran Petrović, Ljubomir Simović, Dobrilo Nenadić, Radovan Beli Marković, Dinko Davidov, Miodrag Pavlović, Svetislav Božić, Vladeta Jerotić, Miroslav Josić Višnjić, Ðorđe Trifunović, Petar Milošević, Vladimir Dunjić i Peter Handke.

Ostalo

Raspisan konkurs za Festival nauke

Festival nauke, koji se ove godine održava od 2. do 4. decembra u Beogradu, otvorio je konkurs za sve zainteresovane institucije, udruženja, organizacije i pojedince koje žele da učestvuju na ovoj manifestaciji.

Ostalo utorak 31.05. 18:26 Komentara: 0

Rođendan Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka obeležiće 6. juna svoj 62. rođendan svečanošću i prigodnim filmskim i muzičkim programom u novom sedištu, u obnovljenom i preuređenom zdanju u u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Ostalo utorak 31.05. 14:11 Komentara: 14

Centar Marine Abramović na Cetinju

Crna Gora će 1. juna na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstaviti koncept budućeg, internacionalnog, multimedijalnog centra Marine Abramović, najavljeno je iz Ministarstva kulture.

Ostalo ponedeljak 30.05. 18:47 Komentara: 1

Počeli radovi na Medijani u Nišu

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković obišao je 30. maja arheološki lokalitet Medijana u Nišu, na kojem su počeli radovi predviđeni za ovu godinu projektom "Konstantinova vila na Medijani 2010-2013".

Ostalo ponedeljak 30.05. 17:26 Komentara: 0

BF darovala novac za instrumente

Fondacija Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" prikupila je 103.810 dinara za realizaciju akcije "Instrument za osmeh", uz pomoć kojih će nabaviti još dva muzička instrumenta za Muzičku školu "Stevan Hristić" iz Gnjilana.

Ostalo ponedeljak 30.05. 14:27 Komentara: 0

"Mikser" posetilo 60.000 ljudi

Tokom prethodnih pet dana "Mikser", najveći regionalni festival kreativnosti I inovativnosti, posetilo je približno 60.000 ljudi iz zemlje i sveta, saopštili su organizatori.

Ostalo ponedeljak 30.05. 10:12 Komentara: 0

Patriku Šumaheru nagrada BND

Uručenjem nagrade za najboljeg predavača Patriku Šumaheru i svečanim prijemom održanim 28. maja u rezidenciji britanskog amabasadora završila se šesta Beogradska nedelja dizajna.

Ostalo nedelja 29.05. 13:51 Komentara: 0
strana 1 od 55 idi na stranu