Izložba “Strah od ništa” u MSUB-u

Beogradski umetnik Milorad Mladenović predstaviće se u Muzeju savremene umetnosti (MSUB) 29. aprila u 19h izložbom “Strah od ništa” kojom želi da ukaže na više nivoa sa kojih se može posmatrati pitanje egzistencije u savremenim okolnostima življenja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

19:28

Default images

Mladenović u svojim radovima često prožima vizuelnu umetnost i arhitekturu, kroz višemedijske oblike i instalacije uspostavlja priču upravo o savremenosti, aktuelnim društvenim referencama.

Izložba se može posmatrati kroz nekoliko celina. Kroz radove Strah od ništa 01 i 02, Večiti format, No title-Gormiti umetnik predstavlja realnost egzistencijalnih okolnosti obuhvaćene simptomima straha. Zatim, kroz radove Nije loše, Pripremna nastava ili Situacija prikazuje ličnu egzistencijalnu nemoć i strah.

Potpuno odsustvo društvene komunikacije, pa i prezir prema toj komunikaciji predstavlja se radovima poput Belgrade destructed poem monument ili Destructed belgrade sentences kroz slike pukog uništavanja javnog (uličnog) govora, iako taj govor još samo na ulici ima (najčešće) svoju sopstvenu iskrenu autentičnost.

Radovima poput FB chronicle (Hronika Facebooka) ili Knjiga opisuje krajnja, šizofrena i potpuno nečitka stanja društvene komunikacije. Sa radovima poput ATS, No title [Deset zapovesti] ili 67/3 Mladenović pokušava da izvrši unos smisla u društvenu komunikaciju i time otkrije mogućnosti za zajedničko izbavljenje od egzistencijalnih strahova koji nas prate.

Jedan od zaključaka ove izložbe može da bude i taj da kada kultura uspostavlja prostor pogodan za razvoj međuljudske razmene informacija, ona uspostavlja isto tako destruktivnu zajedicu, čiji rezultat jeste društvena fragmentacija, a kroz to i pražnjenje subjektivnosti.

„Za mene, kao autora, bilo koji upis u strukturu rada otvara prostor komunikacije iako je ta komunikacija nužno i razložno skromna. U tom upisu, kao interakciji, nalazi se seme jednog mogućeg boljeg sveta. Za mene bi uspeh ove izložbe bio već bilo kakav oblik dopisivanja ili korespodencije kakvu ova izložba pokušava da inicira’’, kaže Milorad Mladenović.

Na inicijativu kustosa Salona Une Popović tokom trajanja izložbe biće upriličen javni program sa umetnikom pod nazivom Umetnik kao publika koji koncipira umetnica Mirjana Boba Stojadinović.

Izložba će trajati do 29. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: