Otvara se obnovljena Kula Nebojša

Rekonstruisana Kula Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave biće svečano otvorena 29. aprila, a od tada će u njoj biti otvorena stalna izložbena postavka.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2011.

19:17

Default images

Radovi na Kuli Nebojša počeli su 2009. godine, a pored Beograda i Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava", finansirala je i grčka vlada sa 1,3 miliona evra.

Izložba je postavljena na četiri nivoa koji predstavljaju četiri tematske celine, kao svedočanstvo o životu za vreme turske vladavine i borbi za slobodu.

Prvi nivo kule predstavlja period kada je ona kao tamnica prestavljala ,,mračni simbol Beograda”.Ova postavka predstavlja istovremeno i umetničko-dokumentarni omaž svim žrtvama stradanja i utamničenja.

Drugi nivo posvećen je grčkom pesniku i revolucionaru Rigi od Fere , koji je bio utamničen i stradao u Kuli Nebojši.

Prvi srpski ustanak i nastanak moderne srpske države početkom 19. veka predstavljen je na trećem nivou izložbe. Predstavljeni su glavni uzroci koji su doveli do podizanja Ustanka u Beogradskom pašaluku, Karađorđe i videće ličnosti Prvog srpskog ustanka, procesi izgradnje moderne srpske države i prvih ustanova: vojske, vlade, prosvete.

Na poslednjem nivou Kule Nebojše predstavljena je istorija Beograda koji je od tvrđave Osmanskog carstva tokom prvih decenija 19. veka postao prestonica vazalne Kneževine Srbije.

Posetioci mogu videti i delove prvog srpskog filma o Karađorđu, koji je prvi put prikazan 1911. godine.

Stalnu izložbenu postavku na četiri nivoa u Kuli Nebojši posetioci će moći da pogledaju svakog dana od 10.00 do 18.00, a cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara.

Prilikom obnavljanja Kule Nebojša zadatak je bio prilagođavanje savremenim uslovima, ali i očuvanje autentičnosti Kule.

Projekat revitalizacije, konzervacije i ponovne upotrebe Kule Nebojša na sajtu preduzeća "Beogradska tvrđava" nazvan je ,,najobimnijim i najzahtevnijim projektom iz oblasti očuvanja i zaštite kulturne baštine ikada rađenim u našoj zemlji ”.

Kulu Nebojša otvoriće predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Republike Grčke Karolos Papuljas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: