Pronađen gigantski Amenhotep III

Egipatski arheolozi otkrili su jednu od najvećih do sada pronađenih statua faraona Amenhotepa III u njegovom hramu u Luksoru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.04.2011.

20:40

Default images

Statua visoka 13 metara jedna je od dve statue koje su stajale na severnom ulazu u veliki hram na zapadnoj obali Nila koji je trenutno centar obimnih arheoloških radova.

Statua Amenhotepa III, kojoj nedostaje glava, sastoji se od sedam ogromnih blokova. Zvaničnici su rekli da je statua prvi put otkrivena 1970-ih godina i ponovo sakrivena. Arheolozi se sada nadaju da će pronaći i drugu statuu sa ulaza u veliki hram.

Nadzornik arheoloških iskopavanja Abdel-Gafar Vagdi kaže da su, zajedno sa ovom statuom, okrivene još dve - statua boga Tota sa majmunskom glavom i 1,85 metara visoka statua boginje-lavice Sekmet, inače boginje rata.

Tokom proteklih godina arheolozi su često pronalazili statue u blizini 3.400 godina starog hrama, koji je jedan od najvećih na zapadnoj obali Nila u Luksoru, gde su moćni egipatski faraoni Novog kraljevstva sahranjivani.

Amenhotep III, koji je bio deda slavnog faraona-dečaka Tutankamona, vladao je u 14. veku pre nove ere, kada je egipatsko Novo kraljevstvo doživelo svoj vrhunac, i vladao carstvom koje se protezalo od Numbije na jugu do Sirije na severu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: