Pronađen gigantski Amenhotep III

Egipatski arheolozi otkrili su jednu od najvećih do sada pronađenih statua faraona Amenhotepa III u njegovom hramu u Luksoru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Statua visoka 13 metara jedna je od dve statue koje su stajale na severnom ulazu u veliki hram na zapadnoj obali Nila koji je trenutno centar obimnih arheoloških radova.

Statua Amenhotepa III, kojoj nedostaje glava, sastoji se od sedam ogromnih blokova. Zvaničnici su rekli da je statua prvi put otkrivena 1970-ih godina i ponovo sakrivena. Arheolozi se sada nadaju da će pronaći i drugu statuu sa ulaza u veliki hram.

Nadzornik arheoloških iskopavanja Abdel-Gafar Vagdi kaže da su, zajedno sa ovom statuom, okrivene još dve - statua boga Tota sa majmunskom glavom i 1,85 metara visoka statua boginje-lavice Sekmet, inače boginje rata.

Tokom proteklih godina arheolozi su često pronalazili statue u blizini 3.400 godina starog hrama, koji je jedan od najvećih na zapadnoj obali Nila u Luksoru, gde su moćni egipatski faraoni Novog kraljevstva sahranjivani.

Amenhotep III, koji je bio deda slavnog faraona-dečaka Tutankamona, vladao je u 14. veku pre nove ere, kada je egipatsko Novo kraljevstvo doživelo svoj vrhunac, i vladao carstvom koje se protezalo od Numbije na jugu do Sirije na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu