Pupin - naučnik za poštovanje

Manifestacija "Mihajlo Pupin Touching the hot spots of life" u čast proslavljenog srpskog naučnika, otvorena je 15. aprila u Biblioteci grada Beograda, sa ciljem da se podseti na njegov život i rad, ali i ukaže poštovanje patrioti, naučniku i književniku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Autori projekta iz Udruženja građana "Quality concept" Aleksandra Ninković Tašić i Davor Arsić istakli su na otvaranju da je cilj manifestacije da "pokaže zahvalnost i poštovanje velikom čoveku" i izrazili nadu da će taj događaj doneti korist društvu i biti inspiracija mladima, koji žele da se bave naučnim radom.

Zamenik sekretara za kulturu Grada Beograda i predsednik Organizacionog odbora projekta Beograd 2020 Aleksandar Peković rekao je da je Grad prepoznao značaj događaja, jer je "čuvanje imena Mihajla Pupina obaveza svih", a kako se Beograd takmiči u trci za prestonicu kulture 2020. godine, treba promovisati sve kulturne potencijale.

Direktorka Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Stela Filipi Milutinović podsetila je da je Pupin toj instituciji poklonio više od 500 knjiga i pretplatio je na više stručnih i naučnih časopisa, kao i da je prva enciklopedija "Britanika", koja je stigla na Beogradski univerzitet, njegov poklon.

Profesor sa Fakulteta za inženjerski menadžment Vladimir Tomašević, rekao je da ove godine nije nikakva godišnjica vezana za srpskog naučnika, već da se događaj organizuje "zato što treba da se organizuje, kako bi se uvek podsećalo na Pupinov život i delo".

U toku manifestacije, koja će trajati mesec dana, biće održan scenski igrokaz "Lavirint", seminar o menadžmentu u kulturi, manifestacija Otvorena vrata u Muzeju nauke i tehnike, Univerzitetskoj biblioteci i Beogradskom dramskom pozorištu, da bi se popularizovala nauka, kao i "Pupinov dan" i Festival znanja, kojima će se završiti manifestacija.

Organizatori su pripremili i specijalne novine "Mihajlo Idvorski Pupin", kako bi mladima bilo lakše da pronadju nove i nepoznate informacije o velikom naučniku, da se upoznaju sa njegovim životom i delom i da se podstaknu svi koji žele da krenu u istraživačko nasledje, rekla je Tašić.

Tašić je naglasila i da će jedna od sledećih akcija biti da se Pupinova autobiografska knjiga "Sa pašnjaka do naučenjaka" uvrsti u školsku lektiru.

strana 1 od 48 idi na stranu