Ko će u Nacionalni savet za kulturu

Vlada Srbije je 7. aprila, na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, predložila Skupštini Srbije četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu koji se biraju na predlog Vlade čime je kompletiran spisak predloženih članova ovog tela.

Podeli

Za članstvo u Nacionalnom savetu predloženi su režiser Goran Paskaljević, kompozitorka Isidora Žebeljan, književnik Mileta Prodanović i filmski producent Miroslav Mogorović. Početak rada Nacionalnog saveta jedan je od preduslova za uspešno sprovođenje Zakona o kulturi.

Zadatak Nacionalnog saveta biće pružanje stalne stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture. Članovi Saveta biraju se na period od pet godina, a Savet će imati devetnaest članova.

Članovi se biraju iz reda istaknutih umetnika i stručnjaka u kulturi na predlog Vlade, iz redova zaposlenih u ustanovama kulture na predlog ustanova kulture čiji su osnivači Republika, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, i to po jedan član iz četiri preovlađujuće kulturne delatnosti: zaštita kulturnih dobara (muzeji, zavodi za zaštitu spomenika kulture, arhivi), scensko-muzička delatnost (pozorišta, muzičke institucije), bibliotekarstvo i kulturno-obrazovne delatnosti (centri za kulturu, istraživački centri, filmski centri, galerije).

Članove Saveta predložila su i reprezentativna udruženja, vodeći računa o zastupljenosti sledećih profila: književno stvaralaštvo i prevodilaštvo, likovne, primenjene umetnosti i fotografija, muzičko stvaralaštvo (kompozitori, izvođači) i dramsko stvaralaštvo (pisci, reditelji, glumci). Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet umetnosti takođe su predložili članove Nacionalnog saveta za kulturu, a to su učinili i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Članovi Nacionalnog saveta za kulturu analiziraće i davati mišljenje o stanju u kulturi u Republici Srbiji, sugestije u kreiranju kulturne politike, kao i predloge za razvoj i unapređenje kulturnih delatnosti. Takođe, članovi saveta će učestvovati u izradi predloga Strategije razvoja kulture i predlagati kriterijume za sticanje statusa istaknutog umetnika.

Ostalo

Prijepoljskom muzeju nagrada EU?

Muzej iz Prijepolja kandidovao se za nagradu "Evropski muzej godine", a podršku u inicijativi, pored brojnih uglednih kulturnih i muzejskih radnika, dalo je i ministarstvo kulture Srbije.

Ostalo petak 29.04. 16:27 Komentara: 1

Izložba “Strah od ništa” u MSUB-u

Beogradski umetnik Milorad Mladenović predstaviće se u Muzeju savremene umetnosti (MSUB) 29. aprila u 19h izložbom “Strah od ništa” kojom želi da ukaže na više nivoa sa kojih se može posmatrati pitanje egzistencije u savremenim okolnostima življenja.

Ostalo četvrtak 28.04. 19:28 Komentara: 0

Objavljena studija o tetovažama

Umetnici koji se bave izradom tetovaža ostavljaju trajan pečat na zapadnu kulturu, pa su stručnjaci otkrili način da pokažu kako će tetovaža izgledati za koju godinu, preneo je Frans pres.

Ostalo četvrtak 28.04. 17:54 Komentara: 2

Pomoć za niške ustanove kulture

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković potpisao je danas u Nišu ugovore sa direktorama ustanova kulture o dodeli 6,9 miliona dinara za projekte zaštite kulturnog nasleđa.

Ostalo četvrtak 28.04. 15:50 Komentara: 2
strana 1 od 48 idi na stranu