Oslikavanje žvaka na pločnicima

U četvrtak 7. aprila, u 19h, u Kulturnom centru REX, predavanje će održati Ben Vilson, britanski umetnik koji oslikava zalepljene žvake na pločnicima.

Izvor: rex.b92.net
Podeli

Britanski umetnik će održati predavanje „PRIČA O ŽVAKOZNACIMA“ u kome će objasniti način i motive svog rada, ali i okolnosti pod kojima nastaju ideje za takav neobični i odvažni umetnički poduhvat.

Predavanje i prezentacija Vilsonovog rada se održava 6. aprila za studente arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u sali 301 u 12h i na platou ispred fakulteta. Slikaće svoja minijaturna umetnička dela na pločniku ispred ulaza u Arhitektonski fakultet i ispred ulaza u Kulturni centar REX u četvrtak, 7. aprila oko 16h.

Interesantna priča prati rad Bena Vilsona: grupa uglednih engleskih naučnika iz Kraljevskog društva hemičara je ponudila novčanu nagradu prvoj osobi koja ih dovede do samog umetnika, jer su želeli da za njih oslika 118 poznatih elementa Periodnog sistema na pločnicima Londona. I uspeli su u svom naumu - oslikane žvake sa hemijskim elementima doprinose ovoj nesvakidašnjoj promociji nauke u svakodnevnom životu.

Ben Vilson je počeo da slika minijature na odbačenim žvakama 2004. godine, prvo u svom neposrednom susedstvu u severnom Londonu, a potom se upustio u avanturu oslikavanja žvakaćih guma i u drugim delovima grada, da bi se kasnije njegovi radovi mogli videti i u Mančesteru, Berlinu, Parizu i Njujorku.

Ben Vilson slika već godinama ono što prolaznici požele da naslika. Njegove minijature izgledaju spektakularno - na stotine žvaka, neverovatno oslikanih i dobro prepariranih, stoje godinama na trotoarima u krajevima gde radi. Kako slikanje na žvakama traje i do 10 sati, mesto njegovog umetničkog rada vrlo često postaje okupljalište ljudi iz kraja, prolaznika i znatiželjnih turista.

Ostalo

Prijepoljskom muzeju nagrada EU?

Muzej iz Prijepolja kandidovao se za nagradu "Evropski muzej godine", a podršku u inicijativi, pored brojnih uglednih kulturnih i muzejskih radnika, dalo je i ministarstvo kulture Srbije.

Ostalo petak 29.04. 16:27 Komentara: 1

Izložba “Strah od ništa” u MSUB-u

Beogradski umetnik Milorad Mladenović predstaviće se u Muzeju savremene umetnosti (MSUB) 29. aprila u 19h izložbom “Strah od ništa” kojom želi da ukaže na više nivoa sa kojih se može posmatrati pitanje egzistencije u savremenim okolnostima življenja.

Ostalo četvrtak 28.04. 19:28 Komentara: 0

Objavljena studija o tetovažama

Umetnici koji se bave izradom tetovaža ostavljaju trajan pečat na zapadnu kulturu, pa su stručnjaci otkrili način da pokažu kako će tetovaža izgledati za koju godinu, preneo je Frans pres.

Ostalo četvrtak 28.04. 17:54 Komentara: 2

Pomoć za niške ustanove kulture

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković potpisao je danas u Nišu ugovore sa direktorama ustanova kulture o dodeli 6,9 miliona dinara za projekte zaštite kulturnog nasleđa.

Ostalo četvrtak 28.04. 15:50 Komentara: 2
strana 1 od 48 idi na stranu