Proleće u Parizu počinje sa Disom

Kulturni centar Srbije u Parizu predstavio je program manifestacija kojima će ovog proleća privući brojne posetioce, a Vladimir Marinković iz centra izabran je za novog direktora festivala "Jazzycolors".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

16:52

Default images

Izložba „Grananje“ autorke Marice Radojčić biće otvorena 4. marta u prostorijama KC Srbije, a koncert violiniste Etjena Espanja zakazan je za 10. mart na istom mestu.

Izložba posvećena Disu, koju organizuje Narodna biblioteka grada Čačka biće otvorena 16. marta, tokom trajanja Sajma knjiga u Parizu. Tokom pomenutog sajma posetiocima centra biće predstavljena izdanja „Službenog glasnika“ iz Beograda, među kojima su knjige francuskih autora na srpskom jeziku i projekat Zvučna knjiga.

U subotu, 19. marta publici će biti predstavljen sajt „Serbika“, koji je nastao kao projekat Univerziteta Mišel de Montenj iz Bordoa. Sajt predvodi profesor tog univerziteta Milivoje Srebro, na francuskom je jeziku i u celosti je posvećen srpskoj literaturi.

Uz projekcije filmova Pjera Nikolića „Kad kukavica zaćuti“ i „Miris pleha“ koji će se u okviru izložbe Biblioteke grada Čačka prikazivati 17. marta, najavljena je, za 23. mart, i projekcija prvih dokumentarnih filmova velikih imena srpske kinematografije Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva i Aleksandra Petrovića, u okviru šestog izdanja festivala autorskog filma „Evropa oko Evrope“.

April u Parizu počeće izložbom slika Petra Omčikusa, a najavljeni su i brojni koncerti i književne večeri. Maj će obeležiti izložba slika Miodraga Bate Mihailovića koja će biti otvorena u okviru Noći muzeja.

Kulturni centar Srbije će i ove godine obeležiti Svetski Dan muzike 21. juna tradicionalnim koncertima na platou ispred centra. Do sada su u obeležavanju ovog praznika muzike pomagali Kanda Kodža i Nebojša, DJ Ewox, Vrooom, DJ Grasshoper i E-Play.

Na godišnjoj skupštini Festivala stranih Kulturnih centara „Jazzycolors“, za novog direktora festivala, izabran je Vladimir Marinković iz Kulturnog centra Srbije. On je od 2008. godine obavljao funkciju izvršnog direktora festivala i bio zadužen za njegovu organizaciju i koordinaciju.

„Jazzycolors“ je festival stranih kulturnih centara koji se, svakog novembra, od 2003.godine tradicionalno održava u Parizu. Deveto izdanje festivala održaće se od 11. do 27. novembra 2011. godine i okupice 17 zemalja i njihovih Kulturnih centara i Instituta.

Prošlu manifestaciju obeležio je nastup pijaniste Bojana Zufirkarpašića, koji je zajedno sa gitaristom Nenadom Gajinom nastupio na otvaranju festivala.

Programi KC Srbije realizuju se uz pomoć i podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: