Incident tokom "Časa istorije"

Javno ispisivanje teksta "Čas istorije", na praznoj mermernoj ploči na zidu ispred ulaza Doma omladine, prekinuto je nakon intervencije obezbeđenja.

Podeli

Umetnička akcija "Čas istorije" je realizovana 26. februara ispisivanjem poruke na praznoj ploči ispred službenog ulaza ispred Doma omladine, kao reakcija na praksu brisanja istorije koja se sprovodi u rekonstruisanom Domu omladine, saopštili su organizatori (umetnici Ana Vilenica, Saša Stojanović i Aleksa Golijanin).

Umetnici su intervencijom ponudili, kako saopštavaju, teme za diskusiju: kulturna produkcija, "alternativa“ kao prevara, brisanje istorije, komunističko nasleđe, lekcija SFRJ, obnova ljudskog elementa.

"Direktan povod za akciju je novo ideološko profilisanje Doma omladine nakon obnove i 'kolateralna šteta' brisanja istorije koja se dogodila uklanjanjem svih tragova obeležja iz prošlosti na fasadi ove institucije", navodi se u saopštenju umetnika.

Izvođenju akcije "Čas istorije" je prisustvovalo oko dvadeset osoba, prijatelja i kolega organizatora, a nakon ispisivanja, prisutni su izrazili svoju podršku potpisima na ploči ispod teksta.

Pred kraj akcije pojavili su se predstavnici Doma omladine protestujući, a ubrzo je stigla i policija. Organizatorima akcije su uzeta dokumenta, a zatim su obavešteni da se čeka na uviđaj. Nakon dvadesetak minuta patrola je obaveštena da za time nema potrebe, te su dokumenta vraćena, inicijatori akcije pušteni a osoblje Doma omladine se postaralo za uklanjanje teksta koji su umetnici u toku akcije ispisali na tabli, navodi se u saopštenju organizatora akcije "Čas istorije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu