Uručene nagrade Vukove zadužbine

Dobitnicima nagrada Vukove zadužbine - za nauku dr Nenadu Ljubinkoviću i za umetnost vajaru, akademiku Nikoli Koki Jankoviću, 22. februara su uručena priznanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nagrade su uručili predsednik Zadužbine dr Miodrag Maticki i potpredsednica Loznice i narodna poslanica Miroslava Pejica.

"Kada se pročitaju imena dosadasnjih dobitnika i pomenu dela za koja su dobili ovu nagradu, pred nama se otkriva raskošan i siguran trag koji je Vukovo delo ostavilo u našem vremenu", rekao je Maticki pozdravljajući zadužbinare i darodavce, u zgradi Zadužbine koja je bila tesna da primi sve goste.

Osvrnuvši se na dela ovogodišnjih laureata, 21. Ljubinkovićeve knjige "Traganja i odgovor: studije iz narodne književnosti" i Jankovićeve izložbe skulptura i crteža u Galeriji SANU 2010. godine, Maticki je konstatovao da su ona upravo ono što smo najlepše i najvrednije ostvarili i privredili ukupnoj svetskoj baštini.

On je zahvalio odborima za nagrade što su odluke doneli jednoglasno a to je znak da je prevladao duh jedinstvenog pristupa kriterijumima među kojima je na prvom mestu "duh Vukovog dela".

Obrazloženje odluke da se nagrada za nauku dodeli Ljubinkoviću pročitao je predsednik Odbora prof. dr Slobodan Grubačić, dopisni čaln SANU, istakavši da je bilo svega nekoliko naučnih dela koja ispunjavaju visoke zahteve pravilnika a nagrađeno delo se s pravom odmah izdvojilo jer sadrži "puno saznanja kojih nema na mapi nauke".

Konstatujući da knjigu čine tri velike monografske celine, Grubačić je naglasio da su one nastale na osnovu višedecenijskog rada i između ostalog rasvetljavaju pojedine epohe i analiziraju varijetete protivrečnih odnosa istorije i mita.

"Autor je primenio metod koji knjigu čini celovitom: on je analitičan kada se bavi pojedinostima određenog teksta, sintetičan kada daje uvid u epohu ili ocenjuje značaj ispitivanog ostvarenja", jedna je od ocena koje je izrekao Odbor pre nego što je zaključio da nagrađeno delo u načunom i stručnom pogledu ispunjava sve uslove za prestižnu nagradu.

Dr Draško Ređep je kao predsednik Odbora za umetnost izneo mišljenje da je Nikola Koka Janković jedan od retkih u našoj umetnosti koji je na "relacijama od Dositeja preko Joakima Vujića do Vuka čitao naše bore, naš stas, naše tegobe i naše godine tako suptilno bez afekta, levom i desnom rukom istovremeno, sa večitim lekovitim belegom života, tog famoznog unutrašnjeg otiska bića".

"Koka Janković je našem vajarstvu poklonio ne samo neuporedivo i neprikosnoveno utisnute crte i zavete Svetog Tome i Svetog Save, nego i čitavu galeriji Srbije koje ima, i koja hoda ka svetlima ustaničkim, plemenitim, spoznajnim" naglasio je Ređep.

O vajarskom opusu akademika Jankovića govorili su istoričari umetnosti Sveto Bošnjak i Saša Milenić.

U holu Zadužbine, prof. dr Slobodan Ž. Marković je otkrio bistu Vuka Karadžića, rad Koke Jankovića, koja je izlivena u bronzi zahvaljujući donatoru Rajku Dukiću.

Pozdravljajući "dolazak domaćina u dom Zadužbine", Marković je rekao da će ovo delo "zračiti svojom lepotom i podsećati na gromadu Vukovog dela i potrebu da se nastavi s radom u Vukovom duhu".

Ostalo

Proleće u Parizu počinje sa Disom

Kulturni centar Srbije u Parizu predstavio je program manifestacija kojima će ovog proleća privući brojne posetioce, a Vladimir Marinković iz centra izabran je za novog direktora festivala "Jazzycolors".

Ostalo ponedeljak 28.02. 16:52 Komentara: 0

Dva master klasa na FEST-u

U utorak, 1. marta u 11h, u press centru Sava centra, Emir Kusturica će studentima umetničkih akademija i ostalim zainteresovanima održati master klas.

Ostalo ponedeljak 28.02. 14:06 Komentara: 0

Glasajte za naslov Čotrićeve knjige

Satiričar Aleksandar Čotrić odlučio se na neobičan književni eksperiment: ponudio je poseticima svog internet sajta da glasanjem izaberu naslov njegove nove knjige, saopštila je danas Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije.

Ostalo ponedeljak 28.02. 12:47 Komentara: 0

BND ipak tradicionalno u maju

Šesta Beogradska nedelja dizajna (BND) biće održana od 23. do 28. maja 2011. godine, iako je postojala šansa da se zbog prebukiranog beogradskog kalendara dešavanja pomeri za jun.

Ostalo ponedeljak 28.02. 12:06 Komentara: 0
strana 1 od 40 idi na stranu