Kako se zabavljamo uz kulturu?

Na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je sproveo detaljno istraživanje i kreirao sveobuhvatnu Agendu, a rezultati će biti predstavljeni javnosti na konferenciji u petak 11. februara.

Podeli

U Srbiji se godišnje održi na stotine kulturnih manifestacija, a najstarija među njima organizovana je još u 19. veku. Koliko ih je ukupno, ko ih organizuje, a ko posećuje, gde se održavaju, koje su najznačajnije, a koje najneobičnije, najatraktivnije, najkreativnije... otkriva Agenda manifestacija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije, Zavod je sproveo istraživanje i formirao najveću bazu kulturnih manifestacija u zemlji, koja će građanima Srbije, ali i inostranim posetiocima, približiti različita kulturna dešavanja.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja, način korišćenja Agende, kao i značaj koji ova baza moze imati za kulturni i turistički razvoj Srbije.

Agenda ce biti dostupna na internet stranici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka www.zaprokul.org.rs. Svi zainteresovani će moći na brz i jednostavan način da pretražuju kulturne događaje u našoj zemlji prema nazivu, mestu i vremenu održavanja, godini osnivanja i vrsti manifestacije. Agenda sadrži bogate opise manifestacija, fotografije koje prikazuju atmosferu sa događaja, kao i detaljne podatke o organizatorima. Sve to će kulturne manifestacije učiniti daleko dostupnijim javnosti, smatraju organizatori istraživanja.

Osim na srpskom jeziku, Agenda manifestacija ce biti dostupna i na engleskom.

Istraživanje će javnosti predstaviti Aleksandar Lazarević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Maja Milićević, istrazivač-saradnik, Nebojša Bradić, ministar za kulturu Republike Srbije, Goran Petković, državni sekretar za turizam pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i Miloš Milovanović, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije.

Ostalo

Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine jepodržalafestival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU.

Ostalo nedelja 22.04. 16:15 Komentara: 0

Književno veče u Ambasadi Republike Srbije u Londonu

U četvrtak 12. aprila, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu u organizaciji Udruženja srpskih pisaca i umetnika u inostranstvu (ASWA) održano je književno veče posvećeno Geopoetikinoj ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation – SPiT) i književnom opusu Vladislava Bajca, autora i direktora izdavačke kuće Geopoetika.

Ostalo četvrtak 19.04. 20:35 Komentara: 1

Izložba turskog streličarstava u Beogradu

Izložba turskog streličarstava "Kemankeš" biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Ostalo sreda 18.04. 12:38 Komentara: 1
strana 1 od 778 idi na stranu