Počeo Memefest 2010

Osmi Memefest, trenutno najveći festival inovativne i društveno odgovorne komunikacije na svetu, je počeo uz lansiranje regionalne web stranice. Rok za predaju radova je 20. januar 2011. godine.

Kultura

Izvor: PR

Petak, 31.12.2010.

10:56

Default images

Memefest podstiče, gaji i nagrađuje inovativne i društveno odgovorne komunikacijske pristupe. Tokom osam godina izrastao je iz lokalne inicijative u globalnu priliku i događaj, gde su do sad sarađivali stvaraoci iz više od 60 zemalja. Prijateljsko takmičenje podeljeno je na oblasti: kritičko pisanje, vizuelna komunikacijska praksa i »Beyond…« za produbljeno razmišljanje.

Novina ove godine je novootvorena društvena mreža za sve koje interesuje društveno odgovorna komunikacija. Kao alternativa Facebooku kod Memefesta se radi o potpuno nekomercijalnom komunikacijskom okruženju, gde se dešavaju nezavisne rasprave i uspostavljaju se saradnje.

Za osam godina postojanja na Memefest su se svojim radovima prijavljivali autori iz više od 60 zemalja, sa svih kontinenata sveta, gde su festivalske teme deo studijskih obaveza na univerzitetima.

Memefest centri u Brazilu i Kolumbiji uspešno nastavljaju sa radom u Latinskoj Americi, a za područje Balkana uspostavljen je centar u Srbiji (Memefest Balkan). Na internetu sa novim web sajtom komuniciramo međusobno preko regionalnih stranica na portugalskom, španskom i srpskom jeziku. Pažljivo odabrani međunarodni žiri u sastavu stručnjaka različitih područja ima jednu zajedničku tačku - briga za integritet i stručnog i profesionalnog rada. TEMA ZA PRIJATELJSKO TAKMIČENJE
Tema Memefesta 2010 je LJUBAV:KONFLIKT:IMAGINACIJA, kojom pozivamo sve da kreiraju rad koji će da prostreli kapitalistički koncept ljubavi i upotrebi moć ljubavi za dostizanje društvenih promena.

TRI KATEGORIJE FESTIVALA
Centralni deo Memefesta i ove godine predstavljaju takmičarske kategorije:
• kritičko pisanje
• vizuelna komunikacijska praksa
• »Beyond«
Po prvi put ove kategorije su otvorene za sve! Saradnja je moguća za studente i profesionalce.

KATEGORIJA »BEYOND«
Svi koji žele da predstave svoja razmišljanja u stilu »out-of-the box«, mogu da se oprobaju u kategoriji »Beyond«.

ŽIRI
Posle završetka roka za prjavljivanje, 20. januara 2011, radove unutar pojedinih kategorija ocenjuje međunarodni žiri koji sastavljaju domaći i strani stručnjaci, kustosi i urednici.
• Kritičko pisanje: Polona Tratnik, Bojana Kunst, Nikola Janović, Richard Barbrook, Nikolai Jeffs, Claudio Tognolli, Daniel Marcus, Miško Šuvaković
• Vizuelna komunikacijska praksa: Kevin Yuen - Kit Lo, André Vallias, Antonio Rollo, Shoaib Nabi, Zoë Sadokierski, Sandy Kaltenborn, Tony Credland, Roderick Grant, Jason Grant, Katarina Balažikova-Lukić
• »Beyond«: John Calvelli, Alen Ožbolt, Alain Bieber, Mark Andrejevič, Frédéric Dubois, Kevin Yuen – Kit Lo

Biografije članova žirija dostupni su na ovom mestu.

OCENJIVANJE, NAGRADE, PODELA, BROŠURA, IZLOŽBA I DOGAĐAJ U HOLANDIJI
Posle završetka prijavnog roka, žiri će da oceni prijavljene radove. Učesnici festivala imaju mogućnost da dobiju uvid u proces ocenjivanja i pismene stručne komentare na svoj rad. Svi prijavljeni radovi biće objavljeni na Memefest web sajtu i tako postavljeni na ogled međunarodnoj publici.

Autori najboljih radova primiće trostruku nagradu, a jedna je i učestvovanje na Memefest radionici društveno odazivne komunikacije u junu 2011. godine u Holandiji. Više o nagradama.

Aprila 2011. sledi izdanje Memefest brošure sa radovima, prijavljenim na temu LJUBAV:KONFLIKT:IMAGINACIJA. U tom periodu organizovaće se i dve izložbe sa prijavljenim radovima uz predavanja i prezentaciju u Kopru (Slovenija) i Berlinu (Nemačka), a kasnije u maju i junu u Ljubljani (Slovenija) i Nijmegnu (Holandija).
Više od događaja kao spektakla, Memefest je analitički, taktički i edukativni komunikacijski alat. Tokom godine funkcioniše kao medij za raspravu i prikaz inovativnih i kvalitetnih komunikacijskih pristupa, a deo godine rezervisan je za festival.

Memefest je festival, koji se dešava primarno, a ne isključivo u virtuelnom okruženju. Od ostalih festivala izdvaja se takođe po kompleksnim takmičarskim temama gde učesnici treba da prikažu produbljeni odnos do odabranih sadržaja. Tema takmičenja svake godine prilagođena je aktuelnoj globalnoj situaciji na području širenja ideja komunikacije i medija. Za Memefest je, za razliku od ostalih festivala, karakteristično da se bavi alternativnim komunikacijskim konceptima, društvenom odgovornošću i povezivanjem teorije i prakse:
• alternativnost se odražava u opštem stavu Memefesta, koji kaže, da postojeći komunikacijski pristupi ne donose efikasne rezultate, a alternativna kultura već tradicionalno generiše najinovativnija, kreativna i efikasna komunikacijska rešenja;
• društvena odgovornost je sastavni deo Memefesta, jer komunikacija zbog svoje snage i uticaja koje ima treba da preuzme odgovornost za šire efekte delovanja;
• povezivanje teorije i prakse je preduslov jer jedna drugu dopunjuju, a savladavanje obe je uslov za integralno komuniciranje.

Više o Memefestu 2010 i prošlim festivalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: