Specijalni gosti "Kustendorfa"

Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će biti održan od 5. do 11. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, biće češki reditelj Otokar Vavra i iranski reditelj Abas Kjarostami.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.12.2010.

12:49

Default images

Jedan od najznačajnijih čeških filmskih autora, stogodišnji Otokar Vavra, svojim filmovima obeležio je protekli vek, a među njegovim studentima, pored autora poput Miloša Formana ili Jiržija Mencla, bio je i osnivač "Kustendorfa", reditelj Emir Kusturica.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije Kusturica je rekao da će tokom festivala biti prikazani Vavrini filmovi "Romansa za trubu" (1967) i "Čekić za veštice" (1970), a česki reditelj će zajedno s domaćinom održati i filmsku radionicu za studente.

Abas Kjarostami će takođe razgovarati sa studentima, uz projekciju svog prvog filma snimljenog van Irana "Overena kopija" (Francuska, 2010).

U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani i Kjarostamijevi filmovi "Gde je kuća mog prijatelja?" (1987), "Krupni plan" (1990), "Kroz maslinjake" (1994) i kanski pobednik "Ukus trešanja" (1997).
Otokar Vavra
Gosti ovogodišnjeg "Kustendorfa" biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac Gael Garsija Bernal ("Dnevnik motocikliste"), norveški reditelj Erik Pope, koji će, takođe, voditi filmske radionice za studente.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da njegovo resorno ministarstvo sa zadovoljstvom podržava festival "Kustendorf" jer je reč o manifestaciji koja "na najbolji mogući način integriše najveće svetske filmske stvaraoce i mlade autore".

Za ovogodišnji "Kustendorf" Ministarstvo kulture izdvojilo je 25 miliona dinara, rekao je Bradić i dodao da će, povodom Godine jezika i knjige, u saradnji s organizatorima manifestacije u Drvengradu biti otvorena i Kuća pisaca, koja će okupljati dramaturge i filmske scenariste.

U takmičarskom programu festivala, posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazano 20 filmova iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

Program čini 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentaraca, jedan animirani i jedan srednjemetražni film, a autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Biće dodeljena i novoustanovljena nagrada za kameru "Vilko Filać".

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: producenti Vensan Maraval i Ričard Brik i profesorka Iva Draškić Vićanović.
Abas Kjarostami
Zvezde muzičkog programa festivala ove godine će biti Ngoma Afrika bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuske, Andre Vilijams iz SAD, Farmer Market iz Norveške i Beogradski sindikat iz Srbije.

Emir Kusturica je istakao da će, u skladu s osnovnom misijom "Kustendorfa" da omogući mladim autorima da steknu nova znanja od najvećih svetskih filmskih stvaralaca, od naredne jeseni na Mećavniku biti otvorena i Akademija lepih umetnosti.

U toj školi u početku će biti 25 studenata, a akademija će nuditi studije dramaturgije, režije, montaže, glume.

Kusturica je rekao da ove godine neće biti "sahranjivanja loših filmova" ne samo zato što je "izbor prevelik" nego i zato što je festival sada "sazreo", tako da će na otvaranju manifestacije biti upriličen vatromet i performans inpirisan scenom iz filma "Amarkord" Federika Felinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: