Uručena nagrada Bati Živojinoviću

Glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (1933) uručena je, u Ministarstvu za dijasporu u Beogradu, nagrada "Radoje Domanović" za doprinos satiri.

Podeli

"Ovo priznanje Bati Živojinoviću dodeljujemo ne samo kao velikom glumcu i umetniku za njegova ostvarenja, nego i kao velikom čoveku", rekao je na svečanosti predsednik Fonda "Radoje Domanović", Radoslav Tilger.

Tilger je ispričao anegdotu o svom boravku u Kini kada je u razgovoru s grupom Kineza morao da prizna da je film "Valter brani Sarajevo" u kojem igra Bata Živojinovich gledao 10-ak puta, za razliku od njih koji su ga pogledali više od stotinu puta.

Primajući priznanje, Bata Živojinović je rekao da je za njega "iznenađujuće zadovoljstvo" što je dobio nagradu za satiru.

Nagrada "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri uručena je pesniku Petru Pajiću, a nagradu za najbolju knjigu satire objavljenu u 2009. godini dobili su satiričari Bojan Ljubenović i Radislav Raša Papeš.

Nagrada "Ekselencija satire" za najuspešnijeg inostranog satiričara ove godine pripala je Bojanu Bogdanoviću iz BiH, Ganču Savovu iz Bugarske i Valeriju Butuleskuu iz Rumunije.

Ostalo

Priznanje "Poarou" i Eni Lenoks

Britanski glumac Dejvid Suše, TV gledaocima najpoznatiji kao Herkul Poaro, i pevačica grupe "Eurythmics" Eni Lenoks nalaze se medju ličnostima koje su odlukom britanske kraljice Elizabete druge odlikovani Redom Britanskog carstva.

Ostalo petak 31.12. 13:19 Komentara: 6
strana 1 od 42 idi na stranu