Preminuo kompozitor Miloš Petrović

Kompozitor, pijanista i profesor na FMU, Miloš Petrović, preminuo je u subotu u Beogradu u 58. godini, saopštila je njegova porodica.

Podeli

Svestrane aktivnosti Miloša Petrovića na području interpretacije (čembalo, klavir, kamerna muzika) i kompozicije (elektroakustična, jazz, kamerna i multimedijalna) donele su mu istaknuto mesto među savremenim muzičkim umetnicima. Komponovao je niz kompozicija seriozne, kamerne, solističke, orkestarske, elektroakustičke i džez muzike. Autor je i dve kamerne opere: „Derlad“/“Les enfantes terribles”/ po romanu Žana Koktoa (1971), kao i opere (2002) i kantate “Mihailo iz Peći” (2009) po istoimenom autorovom romanu (2002).

Dela su mu izvođena i snimana u zemlji i inostranstvu: festivali “BEMUS”, Zagrebački bijenale, Opatijska tribina, u Kanadi, Nemačkoj, Mađarskoj i Francuskoj.

Bio je profesor čembala i kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Napisao je zbirku priča "Levant nad Levantom" (Beograd: Prosveta, 1996) i romane "Žitije Mardarija monaha" (Sorabia, 1992) i "Mihailo iz Peći" (LOM, 2002). Ovih dana objavljena je njegova zbirka recenzija džez-albuma i eseja o muzici, "Dlanom o stopalo".

Sahrana će se održati u sredu 17. novembra u 13 časova na Zemunskom groblju.

strana 1 od 42 idi na stranu