Obnova dela Kalemegdana

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" započeće restauratorske radove, 2. avgusta, na Malom stepenišnom silazu sa unutrašnjim rovom na Kalemegdanu, za čije je izvođenje Grad Beograd obezbedio sredstva u iznosu od 26,3 miliona dinara.

Podeli

Izvorno stanje ovog dela Kalemegdana, prostor jugozapadnog tvrđavskog fronta na Savskoj padini, u velikoj meri je izmenjeno intervencijama na parkovskom uređenju u prvoj polovini 20. veka, a posebno izgradnjom Savskog šetališta sa Velikim stepeništem 1928. godine.

Taj relativno uređen prostor pretrpeo je oštećenja prilikom bombardovanja Beograda 1944. godine, da bi tokom cele druge polovine 20. veka ostao u najvećoj meri zapušten, saopšteno je iz JP "Beogradska tvrđava".

Obimniji konzervatorsko restauratorski radovi na ovom prostoru započeti su 2006. godine obnovom Velikog stepenišnog silaza i nastavljeni restauracijom bastiona Mračne kapije.

U saopštenju je navedeno da će sanacijom Malog stepenišnog silaza biti obnovljene istorijske komunikacione veze Gornjeg i Donjeg grada i uređen prostor oko njih, a rok za završetak radova je 130 radnih dana.

strana 1 od 32 idi na stranu