Obnova dela Kalemegdana

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" započeće restauratorske radove, 2. avgusta, na Malom stepenišnom silazu sa unutrašnjim rovom na Kalemegdanu, za čije je izvođenje Grad Beograd obezbedio sredstva u iznosu od 26,3 miliona dinara.

Podeli

Izvorno stanje ovog dela Kalemegdana, prostor jugozapadnog tvrđavskog fronta na Savskoj padini, u velikoj meri je izmenjeno intervencijama na parkovskom uređenju u prvoj polovini 20. veka, a posebno izgradnjom Savskog šetališta sa Velikim stepeništem 1928. godine.

Taj relativno uređen prostor pretrpeo je oštećenja prilikom bombardovanja Beograda 1944. godine, da bi tokom cele druge polovine 20. veka ostao u najvećoj meri zapušten, saopšteno je iz JP "Beogradska tvrđava".

Obimniji konzervatorsko restauratorski radovi na ovom prostoru započeti su 2006. godine obnovom Velikog stepenišnog silaza i nastavljeni restauracijom bastiona Mračne kapije.

U saopštenju je navedeno da će sanacijom Malog stepenišnog silaza biti obnovljene istorijske komunikacione veze Gornjeg i Donjeg grada i uređen prostor oko njih, a rok za završetak radova je 130 radnih dana.

Ostalo

Radovi diplomaca FPU na izložbi

Studenti završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, njih stotinak, predstavljaju se svojim najuspešnijim radovima na izložbi "Diploma 2010" u Muzeju primenjeih umetnosti u Beogradu.

Ostalo petak 30.07. 10:13 Komentara: 1

Čepmen traži pomilovanje

Mark Čepmen koji služi doživotnu kaznu za ubistvo Džona Lenona, podneo je šesti zahtev za pomilovanje od 2000. godine kada je stekao taj uslov, preneo je Rojters.

Ostalo četvrtak 29.07. 14:08 Komentara: 1

Bar-revija kolekcije Olje Ivanjicki

Modna kuća "Mona" saopštila je da će 31. jula u prostoru srednjevekovnog Starog Bara, u Crnoj Gori, na reviji predstaviti kolekciju "Carstvo", poslednju koju je za tu modnu kuću pred smrt kreirala slikarka Olja Ivanjicki (1931-2009).

Ostalo sreda 28.07. 15:53 Komentara: 0
strana 1 od 32 idi na stranu