Ostaci Titanika virtuelno dostupni

Ostaci Titanika, najčuvenijeg broda na svetu, uskoro će virtuelno biti dostupni javnosti.

Podeli

Tim naučnika, čiji će vođa biti David Gallo, će 18. avgusta krenuti u ekspediciju koja će trajati 20 dana. Oni će napraviti 3D mapu Titanika kao i detaljna istraživanja umetničkih predmeta na njemu. Oni neće sakupljati potopljene predmete sa broda, već će detaljno napraviti spisak svega što pronađu.

Naučna ekspedicija kreće iz luke Sent Džon na Njufaundlendu, i biće to prva ekspedicija posle 2004. godine. „RMS Titanic Inc“, kompanija koja ima ekskluzivno pravo nad brodskom olupinom, i „Vuds Houl“, Okeanografski institut iz Masačusetsa, organizovale su zajedno ovu ekspediciju.

Ostatke "Titanika" pronašli su 1985. godine, članovi stručne međunarodne ekspedicije koju je predvodio Robert Ballard. Već postoji spisak od oko 5.500 predmeta koje bi, ukoliko se razreši pitanje vlasništva, vredele na tržištu oko 110,9 miliona dolara.

Titanik je potonuo 15. aprila 1912. na svom prvom putovanju. „Čudo tehnike“ krenulo je iz britanske luke Sautemptona ka obali SAD. Na brodu je bilo 2.240 putnika. Titanik je udario u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 1.522 putnika i članova posade. Ovo potonuće smatra se najvećom pomorskom katastrofom.

strana 1 od 32 idi na stranu