Ostaci Titanika virtuelno dostupni

Ostaci Titanika, najčuvenijeg broda na svetu, uskoro će virtuelno biti dostupni javnosti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

16:18

Default images

Tim naučnika, čiji će vođa biti David Gallo, će 18. avgusta krenuti u ekspediciju koja će trajati 20 dana. Oni će napraviti 3D mapu Titanika kao i detaljna istraživanja umetničkih predmeta na njemu. Oni neće sakupljati potopljene predmete sa broda, već će detaljno napraviti spisak svega što pronađu.

Naučna ekspedicija kreće iz luke Sent Džon na Njufaundlendu, i biće to prva ekspedicija posle 2004. godine. „RMS Titanic Inc“, kompanija koja ima ekskluzivno pravo nad brodskom olupinom, i „Vuds Houl“, Okeanografski institut iz Masačusetsa, organizovale su zajedno ovu ekspediciju.

Ostatke "Titanika" pronašli su 1985. godine, članovi stručne međunarodne ekspedicije koju je predvodio Robert Ballard. Već postoji spisak od oko 5.500 predmeta koje bi, ukoliko se razreši pitanje vlasništva, vredele na tržištu oko 110,9 miliona dolara.

Titanik je potonuo 15. aprila 1912. na svom prvom putovanju. „Čudo tehnike“ krenulo je iz britanske luke Sautemptona ka obali SAD. Na brodu je bilo 2.240 putnika. Titanik je udario u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 1.522 putnika i članova posade. Ovo potonuće smatra se najvećom pomorskom katastrofom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: