Uručena priznanja ,,Zlatni beočug’’

Priznanja ,,Zlatni beočug" koja Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Beograda dodeljuje za trajni doprinos kulturi srpske prestonice, uručena su 8. aprila na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 09.04.2010.

10:39

Default images

,,Nagrada 'Zlatni beočug' je priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća, koje kontinuirano povezuju sve one koji omogućavaju uspešniji duhovni život našeg grada", rekao je na svečanosti predsednik KPZ Beograda Milovan Vitezović.

Izvanredni ,,Zlatni beočug’’ za životno delo uručen je istoričaru umetnosti i reditelju Đorđu Kadijeviću, dirigentu Aleksandru Pavloviću i književniku, dramskom piscu i satiričaru Branislavu Brani Crnčeviću, a to priznanje dobili su i Zavod za udžbenike i Narodno pozorište iz Beograda.

Zamenica predsednika Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Jadranka Jovanović rekla je na svečanosti da je ove godine za priznanje ,,Zlatni beočug" konkurisao 181 kandidat, a među dobitnicima je 19 kulturnih radnika, umetnika, naučnika, prirednika i drugih zaslužnih građana.

Dobitnici ,,Zlatnog beočuga" za 2009. su kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, filmski reditelj Darko Bajić, glumac Milan Gutović, pesnik Pero Zubac, kompozitor, aranžer i muzičar Aleksandar Sanja Ilić, privrednik Milutin Ignjatović, slikar Milan Cile Marinković.

Među dobitnicima priznanja su i kulturni poslenik Zoran Marjanović, glumac i dramski pisac za decu Branislav Branko Milićević, autor dokumentarnih i kulturnih serija i emisija Božidar R. Nikolić, grafički umetnik i slikar Dobrilo M. Nikolić, umetnik narodne muzike Merima Njegomir, primabalerina Ana Pavlović Pešić.

,,Zlatni beočug" je dodeljen i istoričaru umetnosti, turizmologu i književniku Uglješi Rajčeviću, pijanisti i multimedijalnom umetniku Nikoli Rackovu, filozofu i književniku Željku Simiću, Međunarodnom filmskom festivalu FEST i slikarki Slobodanki Rakić Šefer.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Živorad Ajdačić rekao je na svečanosti da je posebna povelja dodeljena organizatorima akcije ,,Srbija - zemlja jorgovana", u okviru koje je zasađeno 1.600 stabala jorgovana u Beogradu.

Povelja je dodeljena knezu Aleksandru Pavlovom Karađorđeviću, kneginji Barbari od Lithenštajna i autorki projekta Vesni da Vinča.

Povelje KPZ Beograda uručene su i Radoslavu Nediću za trajni doprinos kulturi i međunarodnoj saradnji, vlasniku Restorana ,,Marinada" Rajku Dobrosavljeviću za trajni doprinos ugostiteljstvu, turizmu i kulturi, kao i Milisavu Milenkoviću za doprinos radu KPZ Beograda.

Priznanja su laureatima naručili predstavnici Skupštine Beograda, a u umetničkom delu programa nastupili su neki od dobitnika nagrade - Merima Njegomir, Aleksandar Sanja Ilić, Nikola Rackov, Pero Zubac i Branislav Crnčević, koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

Kulturno-prosvetna zajednica Beograda osnovana je 1956. godine kao organizacija u oblasti kulturnog stvaralaštva, naučne i prosvetne delatnosti. Nagradu ,,Zlatni beočug" dodeljuje od 1970. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: