Preminuo legendarni Tom Gotovac

U 74. godini života u Zagrebu je preminuo Tomislav Gotovac, jedan od najvećih jugoslovenskih i hrvatskih performans umetnika i filmski reditelj.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

23:21

Default images

U svojim je umetničkim nastupima često koristio telo. Najpoznatiji mu je performans iz 1981. godine pod nazivom "Zagreb, volim te“, kada je go hodao po centru Zagreba i ljubio trotoar. Ovaj omaž Howardu Hawksu fotografijama su ovekovečili Ivan Posavec, Mio Vesović i Boris Turković. Svi današnji performans umetnici kunu se u njegov opus, a smatra se predvodnikom cele generacije među kojom je i Marina Abramović. Gotovčevi radovi trenutno se nalaze na nekoliko izložbi po svetu, među njima je i centar "Žorž Pompidu" u Parizu, koji pokazuje najbolje od umetnosti Istočne Europe.

Iz njegove je biografije zanimljiv podatak kako je sve do trideset i neke godine radio kao službenik u banci, pa u bolnici. Šesdesetih godina počinje da snima eksperimentalne filmove. Najpoznatiji iz razdoblja je "Poslepodne jednog fauna“ iz 1963. godine. Reč je o dokumentarcu, njegovom filmskom manifestu sastavljenom od tri sekvence snimane fiksnom kamerom: bolnički balkon s pacijentima, zid i ulična raskrsnica. U istom se razdoblju Gotovac počinje baviti i fotografijom, kolažima, nešto ranije i performansima i oblikuje svoj stil koji dodatno razvija sledećih godina.

Više o Tomislavu Tomu Gotovcu iz ugla Nebojše Milenkovića pročitajte OVDE.
Tom Gotovac bio je beskompromisan do kraja, i veliki perfekcionista, koji je svaki svoj performans promislio do najsitnijeg detalja, bilo da je od jutra do mraka danima živeo nasred Trga bana Jelačića, ili se go odlazio kupati u fontanu na Trgu žrtava fašizma.

Pre nekoliko godina promenio je ime u Antonio G. Lauer, uzevši devojačko prezime majke koja je imala veliku ulogu u njegovom umetničkom formiranju.

Diplomirao je režiju na Akademiji u Beogradu, obožavao je američke filmove, kao i džez i Glenna Millera. Voleo je klasičnu, Velasqezovu i Michelangelovu umetnost, i operu. Slušao je Čajkovskog: "Veliki avangardni umjetnici uvijek su nadahnuti klasikom“ govorio je. Ljudi će ga pamtiti i po filmovima "Glenn Miller 2000“, po performansima kao što su "Foxy Mister“, po njegovoj zaraznoj energiji i po rečenici koju je često izgovarao: "Sve je movie“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: