Domaća kinematografija u teškom položaju

Domaća filmska industrija nalazi se u teškoj situaciji, a donošenje Uredbe o podsticajima u toj grani industrije i izmene Zakona o kinematografiji mogli bi da poboljšaju stanje u toj oblasti, rečeno je danas na Konferenciji "Filmska industrija i poreska politika Srbije".

Izvor: Tanjug
Podeli

Savetnik potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, Nikola Milivojević, rekao je da očekuje da će Uredba o finansijskom podsticaju za filmsku industriju, na kojoj radi Ministarstvo privrede, uskoro biti dostavljena na mišljenje i drugim ministarstvima, i napomenuo da je njom predviđen povraćaj sredstava od 20 odsto od ukupnog iznosa.

Milivojević je najavio da se očekuju izmene Zakona o kinematografiji, koji će bolje urediti ovu materiju, a dok se to ne desi - važiće vladina Uredba.

"Ekonomski interes države, kao i privrede je pokretanje filmske industrije", rekao je Milivojević i dodao da je dolazak velikih stranih produkcija veoma značajan i zbog promocije Srbije kao turističke destinacije, budući da naša zemlja ima značajne potencijale i resurse.

Filmski glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je da filmska industrija u Srbiji "ne pamti gore dane u svojoj istoriji" i da je sada situacija gora nego devedesetih godina prošlog veka.

"Sama činjenica da 10 meseci nije ništa uloženo u kinematografiju govori da je situacija poprilično teška", rekao je on i dodao da je važno da se izmeni član 7 Zakona o kinematografiji kako bi se taj zakon mogao sprovoditi.

Bjelogrlić je izrazio nadu da će Uredba o podsticajima uskoro biti doneta ističući i da su i Hrvatska, ali i druge zemlje regiona dale podsticaje filmskoj industriji.

Filmski reditelj i predsednik Grupacije za kinematografiju PKS Srđan Dragojević naveo je primer hrvatske kinematografije koja je bila daleko iza srpske i po gledanosti filmskih ostvarenja i po nastupima na festivalima, a danas je gledanija od srpske, budući da naplaćuju novac od televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao i od kablovskih operatera.

"Sve je to dovelo do oporavka hrvatske kinematografije", ukazao je Dragojević i dodao da se Grupacija za kinematografiju zalaže za uvođenje podsticaja, ali i za nalaženje novih načina finansiranja, koji postoje u drugim državama.

Član Američke akademije filmskih nauka Dobrivoje Tanasijević rekao je da je važno da se daju podsticaji.

On je naveo primer američke filmske industrije, koja zarađuje veliki novac, bez obzira na to što nikada država nije ulagala novac za to, već su u kinematografiju ulagali veliki biznismeni.

U februaru ove godine potpredsednica vlade Zorana MIhajlović i ministar privrede Željko Sertić najavili su donošenje Uredbe o podsticajima stranom producentu da u Srbiji snima strano, odnosno, filmsko delo u koprodukciji.

Kako je najavljeno, dokument bi trebalo da prati i Pravilnik, koji za cilj ima da oživi filmsku industriju u Srbiji, na osnovu stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu