Usvojen Zakon o kinematografiji

Skupština Srbije usvojila je danas, 26. decembra, Zakon o kinematografiji koji uređuje uslove za razvoj filmske produkcije, podsticaj stranim producentima da rade u Srbiji i preraspodelu sredstava za film.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.12.2011.

11:19

Default images

Zakonom, za koji je glasalo 123 poslanika vladajuće većine, utvrđeno je da se novac za razvoj kinematografije izdvaja od dela naknada koje telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije, a emiteri Republičkoj radiodifuznoj agenciji za pravo emitovanja programa.

Utvrđeno je da se sredstva za podsticanje domaće kinematografije obezbeđuju iz budžeta, zatim 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate za Radio-televiziju Srbije, 20 odsto sredstava koja naplaćuje Republička radiodifuzna agencija i 10 odsto sredstava koja naplaćuje Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL).

Propisano je da se stranim producentima iz republičkog budžeta isplaćuje do 20 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Srbije, kako bi se podsticao njihov rad.

Utvrđeno je i da Vlada Srbije donosi Program aktivnosti za ostvarivanje opšteg interesa u oblasti kinematografije koji sadrži prioritete u finansiranju filmske produkcije, mere za popularizaciju i plasman domaćeg filma u inostranstvu, načine za podsticanje koprodukcije, kao i oblike podrške filmskim organizacijama, festivalima i manifestacijama.

Zakonom je utvrđeno da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji podnosi Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o svom radu kao i o stanju u kinematografskoj delatnosti.

Filmski centar dva puta godišnje će raspisivati i sprovoditi javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, dok će se javni konkursi za druge oblasti kinematografije raspisivati najmanje jednom godišnje.

Bliže kriterijume i merila za izbor projekata koji će biti finansirani ili sufinanasirani urediće ministar kulture.
Sa snimanja fima Montevideo, bog te video (Foto: FoNet)
Filmski centar vodi i evidenciju o kinematografskim delatnostima u Srbiji koja bi trebalo da bude baza podataka za utvrđivanje strategije razvoja domaće kinematografije i preuzimanje konkretnih mera ekonomske i kulturne politike u oblasti kinematografije.

Zakonom je utvrđeno da javno prikazivanje domaćeg i koprodukcionog dela koji je finansiran ili sufinansiran sredstvima iz republičkog budžeta počinje u bioskopima i na filmskim festivalima, dok ga drugi ovlašćeni prikazivači mogu publikovati šest meseci kasnije.

Zabranjeno je javno prikazivanje filmova koji zagovaraju ili podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, dok i filmovi s pornografskim sadržajem mogu biti zabranjeni za prikazivanje.


Zakon predviđa i novčane kazne od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica koja ne dostave podatke potrebne za vođenje evidencije ili prodaju bioskopske ulaznice na nezakonit način, dok će se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kažnjavati odgovorna lica.

Primena Zakona o kinematografiji počeće za šest meseci.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) usprotivili su se usvajanju predloženog zakona o kinematografiji.

Oni su ranije pozvali Skupštinu Srbije da ne usvoji taj vladin predlog zakona jer, kako su naveli, predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja regulatorna tela naplaćuju od radio i TV emitera i telekomunikacionih operatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: