Nagrađeni Gligorov i Paković

Nagrada "Desimir Tošić" za najbolju publicističku knjigu 2010. godine dodeljena je Vladimiru Gligorovu za delo "Talog - Ogledi o prednostima slobode". Žiri je jednoglasnom odlukom nagradio i Zlatka Pakovića za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.02.2011.

14:21

Default images

Dodela nagrada održaće se večeras u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

"Gligorov piše svoje tekstove oslanjajući se na široko znanje iz različitih disciplina društvenih nauka, ali istovremeno tako da budu pristupačni širokom krugu zainteresovanih čitalaca... Njegovi tekstovi su otvoreni, kako za one koji dele njegove stavove tako i za one koji se s njim ne slažu", naveo je žiri u obrazloženju.

Kolumnista „Politike“ i „Ekonomist“ magazina, Zlatko Paković, nagrađen je za seriju kolumni pod nazivom "Intelektualac u tranziciji".

"Pakovićevi tekstovi su živi, aktuelni i informativni, ali, što je najvažnije, polemični i autor se trudi da otvori prostor za intelektualnu debatu i polemiku“ navodi žiri.

Za najbolju knjigu iz oblasti publicistike objavljenu u 2010. godini dodeljuje se i novčana nagrada od 240.000 dinara, a nagrađenom za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova biće odštampana knjiga u izdanju Službenog glasnika.

Žiri je radio u sastavu Dragoljub Žarković, Mladen Lazić i Dušan Pavlović.

U uži izbor za nagradu "Desimir Tošić" ušle su i knjige Srđana Vučinića i Vladimira Matijevića "Crno u koloru", Vidosava Stevanovića "Dnevnik samoće" i Marine Kočareve Ranisavljev "Moda i odevanje".

U konkurenciji za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova našao se i scenario Mihala Ramača "Bilo je to 1990".

Nagrada "Desimir Tošić" ustanovljena je 2008. godine sa ciljem da podrži i afirmiše publicistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: