„Kultura otključava sva vrata“

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten" uručena je 16. februara glumcu Predragu Mikiju Manojloviću na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.02.2013.

09:21

Default images

Pozdravljen burnim aplauzom, Manojlović, inače sin glumaca, rekao je da bi za njega sve bilo drugačije da nije već sa svojih pet godina stao na scenu Narodnog pozorišta u Nišu, ali i da nije bilo niza umetnika koje pamti kao dete.

Naveo je Milana Ajvaza, Vjekoslava Afrića, Jozu Laurenčića, Milivoja Živanovića, Miru Stupicu, zatim imena prethodnih dobitnika Dobričinog prstena, počev od Ljube Tadića, kao i pripadnika svoje generacije, mnogih značajnih pisaca, reditelja, kritičara.

„Sve su to uzori. Ne bih se razvijao tako kako jesam bez njihovog uticaja na mene, ali i na razvoj naše sredine i kulture“, rekao je on.

Podsetivši na lošu materijalnu situaciju za kulturu u Srbiji, on je naglasio da ključ kreativnosti ne leži kod onih koji imaju ključ od budžeta, već kod samih umetnika, ali da država mora da se stara o ustanovama kulture koje je osnovala.

„Jeste ovo svečarski trenutak, ali moram da skrenem pažnju, ako imam kome, da se prema pozorištu i kulturi ovog grarda, prema strateškom blagu ove države odnosi sa razumevanjem i sa svešću da ništa ne otključava vrata - bliža, dalja, evropska i druga, od kulture i obrazovanja. Ko to ne razume, ne treba da sedi na tom mestu“, naglasio je on, dobivši ponovo buran aplauz.
Foto: Tanjug / Nenad Miloševiæ
U punoj sali njegovih kolega, prijatelja i poštovalaca bili su i premijer Ivica Dačić i ministar kulture Srbije Bratislav Petković.

Manojlović je dvadeset osmi laureat tog visokog staleškog priznanja, na čiji je istorijat podsetila predsednica Udruženja Ljiljana Đurić. Ona je najavila da će ova godišnja nagrada ubuduće biti dodeljivana bijenalno.

Predsednik žirija Predrag Ejdus obrazložio je da Manojlović "spada među one dragocene dramske umetnike koji su svojim glumačkim rezultatima i stilom nagovestili i uveli novi senzibilitet glume koji je odgovarao najsavremenijem senzibilitetu publike".

„On spada među umetnike koji stvaraju stil svog vremena. Posebno je značajno što je Manojlović sa trideset pet glavnih uloga u teatru, šezdeset sedam na filmu i još mnogo na televiziji u ovo vreme poplave komercijalizma ostao na braniku umetnosti najvišeg ranga, bez kompromisa“, ističe se u obrazloženju žirija.
Foto: Tanjug / Nenad Miloševiæ
Zlatnu kopiju prstena velikana srpskog glumišta Dobrice Milutinovića (koju izrađuje Zlatara Majdanpek), Manojloviću je uručila Jelisaveta Sablić.

Prethodno su o Manojloviću sa puno emocija, pohvala i uz poneku anegdotu govorili kolege Bogdan Diklić i Mirjana Karanović, dramski pisac Dušan Kovačević, reditelji iz Srbije i bivše Jugoslavije Egon Savin, Haris Pašović, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, kao i kritičar Milan Vlajčić i teatrolog Jovan Chirilov.

Na njegovu karijeru podsetile su fotografije i inserti iz predstava i filmova, uz živu muziku benda Jovana Maljokovića.

Finansijsku pomoć dodeli nagrade dali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a podršku organizaciji svečanosti Jugoslovensko dramsko pozorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: