Uskoro pravilnik o subvenciji filmskih projekata

Usvajanje Pravilnika koji će regulisati sistem subvencija međunarodnih filmskih projekata u Srbiji očekuje se u roku ne dužem od mesec dana, najavio je specijalni savetnik ministra privrede Dušan Korunoski.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 16.10.2015.

17:32

Default images
Foto: Thinkstock

Efekti nove regulative mogu da se očekuju u 2016. godini, a dodeljeni budžet biće znatno veći od ranije planiranih milion evra, rekao je on na konferenciji "Sistem finansiranja filmske industrije u Srbiji" koja je održana danas u Beogradu.

Ministarstvo privrede priprema Pravilnik kojim će detaljno regulisati tu oblast. Efekti će biti višestruki: prihod lokalnih filmskih radnika, dodatni prihod sektora logistike i ugostiteljstva, jačanje turističke promocije Srbije kroz snimanje projekata koji se distribuiraju širom sveta, istakao je Korunoski. On je podsetio da je Mađarska ove godine podigla stopu subvencija sa 20 na 31 odsto.

Njeni godišnji prihodi po tom osnovu su oko 400 miliona evra, dok Srbija od stranih filmadžija zaradi tek pet miliona evra godišnje. U narednih mesec dana očekuje se raspisivanje javnog poziva međunarodnim i domaćim producentima za realizaciju filmskih projekata, na osnovu kog bi već u 2016. mogli da krenu prvi subvencionisani međunarodni filmski projekti u Srbiji.

Direktorka domaće kompanije "Work In Progress" Anđelija Vlaisavljević izrazila je nadu da će Pravilnik biti donet što pre, jer strani producenti već odlučuju gde će snimati filmove u prvoj polovini 2016. "Dugo smo čekali zakone, pa smo čekali Uredbu, sada čekamo Pravilnik, ako budemo predugo čekali strani producenti će izabrati neku drugu lokaciju", ukazala je ona i napomenula da je upravo sada, zbog jakog dolara, za američke producente vrlo isplativo da realizuju svoje projekte u Evropi.

Naši filmski radnici, posebno u tehničkim kategorijama poput rasvete, kostima i sličnih usluga nalaze se u svetskom vrhu, praktično sami nose visokobudžetnu produkciju serije "Marko Polo", koja je samo u Mađarskoj do sada ostavila 50 miliona evra. Nadam se da će po usvajanju Pravilnika makar deo tog novca moći da dođe i u Srbiju kroz snimanje delova ove velike serije, dodala je ona. Regionalni menadžer "Taramount Filma" Dejan Petričević ukazao je na dugotrajni problem piraterije, ali je naveo i nova iskustva.

"Mi smo kao producenti domaćeg filma "Mali Budo" imali jako dobre rezultate kada smo kroz mrežu Telekomovog IP TV ponudili opciju pej per vju gledanja ovog filma, što ukazuje da potencijal čak i u Srbiji postoji", istakao je on. Ocenivši da Srbija ima preveliki broj televizija, što dovodi do toga da novca za otkup filmova nema dovoljno i pominjući da je stepen sive ekonomije preko 50 posto, Petričević je zaključio da sve to marginalizuje Srbiju kao filmsko tržište, koje je iz perspektive globalne filmske industrije i inače malo.

Ekonomski savetnik u ambasadi SAD Ana Bulos pozitivno je ocenila brzu reakciju Vlade Srbije koja je donela Uredbu za stimulisanje međunarodnih filmskih projekata. "Ono što bi bilo dobro regulisati, to je nova politika borbe protiv piraterije, pošto je nivo te vrste krađe intelektualne svojine nedopustivo visok. Dok je tako, globalni internet servisi poput Netfliksa neće biti dostupni u Srbiji, a ovaj vid legalnog plasmana filma preko interneta donosi blizu trećine prihoda celokupne internet industrije u SAD", rekla je ona.

"Ako ljudima date priliku da nešto rade legalno, oni će imati mogućnost da to urade. Problem je ako jedina raspoloživa opcija za građane bude nelegalno skidanje piratizovanih filmova. Zato se nadam da će uskoro i u Srbiji biti stvoreni uslovi da građani mogu da koriste globalne filmske i muzičke internet servise. Za to ne treba puno, osim ozbiljne odluke države da otvaranje ovog tržišta podrži ozbiljnom primenom antipiratske zakonske regulative i u Srbiji", istakla je Bulos.

Član Američke filmske akademije Dan Tana pohvalio je aktivnost Ministarstva privrede na donošenju zakonske regulative koja podržava realizaciju međunarodnih filmskih projekata u Srbiji, a na koju se godinama čekalo. "Ono što me čudi je pasivnost domaćih filmskih radnika, koji nemaju interes da učestvuju u ovakvim raspravama. Ako neko misli da nema vremena i da će neko drugi umesto njega to da donese, bojim se da šansa ne bude propuštena. Domaći filmski radnici moraju da upravo sada budu aktivni i na vreme daju primedbe i sugestije, a ne da posle usvojene regulative kukaju kako ništa ne valja", upozorio je Tana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: