Počinje osmi Festival rane muzike

U Beogradu danas, 15. juna, počinje osmi Festival rane muzike, na istorijskim instrumentima tokom kojeg će publika imati priliku da čuje devet zanimljivih i, po karakteru i sadržini, veoma različitih koncerata duhovne i svetovne muzike raznih podneblja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2013.

17:19

Default images

Koncerti se održavaju u izuzetno-akustičnoj crkvi sv. Petra u Makedonskoj ulici, a festival će trajati do 23. juna.

Instrumentalne i vokalne bisere muzike od srednjeg veka do baroka, svirane na istorijskim instrumentima i na istorijski način, izvodiće renomirani domaći i strani izvođači - čućemo crkvenu muziku Stare Srbije i Vizantije, kojom će pojac Pavle Aksentijević otvoriti festival (15.06.), muziku Starog Jadrana (Ansambl Renesans, 16.06.), kompozicije Kapsbergera, Hendla i Pičininija (Anonimus 4, 17.06.), Bahove Goldberg varijacije (Svetlana Stojanović, čembalo, 18.06.) i Bahovu Muzičku žrtvu, Koncert za čembalo u D-duru, te kantatu br. 209 (Belgrade Baroque, 19.06.), najavljeno je u programu.

Andre O''Nil, gost iz SAD, će nam publici pružiti retku priliku da uživa u celovečernjem koncertu na baroknom violončelu i muzici Baha, Vivaldija i Ðeminijanija (20.06.). Ansambl Flauto Dolce odvešće posetioce na put kojim su hodili srednjevekovni poklonici svetih mesta (22.06.), a Ansambl Studija za ranu muziku, proslavljajući 20 godina rada, premijerno u Srbiji izvešće Talisov Lamentatio Jeremiae kao i engleske madrigale (23.06.). Novo-formirani Barokni orkestar Festivala rane muzike i solisti Pia Brodnik (Slovenija) i Ana Jovanović izvešće tokom iste večeri zatvaranja Festivala Pergolezijevo čuveno delo Stabat Mater.

Središnji događaj festivala je barokna opera Didona i Enej, koja će se premijerno izvesti u petak, 23. juna, na Međunarodni dan muzike. Ovo scensko izvođenje čuvene opere Henrija Persla naći će se na velikoj sceni Narodnog pozorišta, a za njegovu realizaciju pobrinuli su se solisti i hor Barokne akademije koja se od 9. juna održava pod umetničkim vođstvom Marijane Mijanović i Predraga Goste.

Ove godine Ansambl Studija za ranu muziku, pod upravom kontratenora Predraga Ðokovića, obeležava dvadeset godina postojanja i umetničkog rada. Ansambl je osnovan 1993. godine, i do sada je ostvario mnoga premijerna izvođenja zapadnih i istočnih kompozicija muzike od srednjeg veka do baroka i kompozitora kao što su Difaj, Monteverdi, Šic, Persl, Mokranjac, a ove godine i čuveni engleski renesansni kompozitor Tomas Talis.

Festival za ranu muziku ove godine podržalo je i Ministarstvo kulture, kao i međunarodno udruženje Early Music Network i drugi sponzori, a ceo Festival organizuje Studio za ranu muziku, osnovan 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: