50 godina Istorijskog muzeja Srbije

Obnova prostora Istorijskog muzeja Srbije, izložba ''Dve dinastije'' i dve međunarodne izložbe planovi su direktora te ustanove Miroslava Živkovića za 2013. godinu u kojoj ovaj muzej obeležava pola veka postojanja.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 12.01.2013.

13:13

Default images

Živković, koji je na funkciju direktora muzeja došao u novembru prošle godine, rekao je Tanjugu da se trenutno renovira i obnavlja galerijski prostor tog muzeja i da će za sada biti obnovljeno 1.500 kvadrata po najsavremenijim evropskim uslovima, a da će otvaranje obnovljenog prostora biti u martu ili aprilu.

''Već se sprema izložba 'Dve dinastije' koja će biti smeštena u renovirani prostor'', najavio je Živković, dodajući da će na izložbi posetioci biti u prilici da vide sve od dinastija Obrenović i Karađorđević što poseduje muzej.

On je istakao da će biti izložena kruna kralja Petra I - jedina koju posedujemo, a koja je izrađena od gvozdenih delova topa Karađorđa. Na izložbi će se, prema njegovim rečima, naći košulja na kojoj se nalaze tragovi krvi Mihajla Obrenovića, lične stvari te dinastije, nameštaj obe dinastije, uniforme...

''Za kraj godine planiramo još dve međunarodne izložbe, ali je važno da u narednom periodu planiramo i da završimo kompletan prostor, a to je još 2.500 kvadrata, što je ukupno 4.000 kvadrata'', otkrio je direktor muzeja, ocenivši da će, kada radovi budu gotovi, to biti jedna od najlepših evropskih ustanova.

Istoričar i savetnik u Istorijskom muzeju Srbije Nebojša Damnjanović rekapitulirao je 50 godina postojanja muzeja naglasivši da je to bio dugo vremena bio ''beskućni muzej'', odnosno da je godinama bio smešten na sedmom spratu zgrade Vlade.

''Konačno smo dobili ovaj prostor, renoviramo ga, a spremamo i stalnu postavku, koja neće biti odmah gotova, možda će to biti 2014. na 100. godišnjicu Prvog svetskog rata'', najavio je Damnjanović.

On je objasnio da je jubilej koji se obeležava u februaru, zapravo, 50 godina od obnavljanja ideje Istorijskog muzeja Srbije.

''Naš muzej koreni iz starog Narodnog muzeja 19. veka, koji je bio zamišljen kao muzej srpske zemlje i kao istorijski muzej kada se shvatilo da je za indetitet narodna bitno da se sakupljaju i čuvaju njegove starine'', ispričao je istoričar.

Prema rečima Damnjanovića, postojale su velike nedoumice, posebno ideja Jugoslavije je zbunjivala i u kraljevini i u vreme socijalizma one koji su na političkom nivou donosili odluke, ipak uredbom o osnivanju izvršnog veća narodne skupštine Srbije 1963. godine stvoren je Istorijski muzej Srbije koji je sporo stasavao - počelo je na Terazijama u kancelarijama i onda se 30 godina sedelo u Nemanjinoj.

Damnjanović je naglasio da muzej ''nije spavao'' 50 godina.

''Osim prostora konaka kneza Miloša iznajmljivali smo mnoge prostore - od beogradskog sajma, Paviljona Cvijeta Zuzorić do Galerija SANU-a, a prva velika pomalo zaboravljena stalna postavka bila je u Topoli posvećena Prvom srpskom ustanku krajem 1960-tih'', rekao je Damnjnović koji radi u ovom muzeju 30 godina.

''Naš muzej je 1970-tih bio autor stalne postavke u muzeju u Leskovcu, imali smo izložbe koje nisu bile stalne ''Dva veka Vuka - 200 godina od rođenja Vuka Karadžića'', ''Šest vekova kosovskog boja'' u Galeriji SANU'', rekao je Damnjanović.

On je takođe rekao da muzej čuva nekoliko desetina hiljada vrednih predmeta - zastave, pečate, oružje, tehničku zbirku, karte, predmete koje su pripadale istaknutim ličnostima, predmete iz oblasti arheologije, likovne i primenjene umetnosti, oružja, realije i memorijalne predmete, objave i proglase, privredno-tehničke materijale, fotografije i razglednice i arhivsku građu i da će se najverovatnije neki od tih predmeta naći u okviru stalne postavke.

''U našoj zbirci se nalazi i pečat prsten kneza Strojimira iz 9. veka kada je osnivana srpska država, a sigurno će biti napravljena izložba sa tim najvrednijim predmetima. Čuvamo i niz predmeta od odeće kneza Mihajla, pištolj iz kog je pogođen, zastave koje su žene vezle oslobodilačkoj srpskoj vojsci, povelju ruskog cara Petra prvog manastiru Rakovici'', rekao je on.

Početak novog veka obeležila je velika izložba ''Službeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku'', kojom su bile obuhvaćene sve službe i struke u 200 godina preko 100.000 posetilaca, podsetio je Damnjanović.

Damnjanović je primetio da ljudi još uvek nisu navikli na Istorijski muzej Srbije rekavši da ga svi mešaju sa Muzejom istorije Jugoslavije, ali je rekao da se nada da će se vremenom navići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: