Belgrade Design Week 2007

Druga po redu Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week), koja je prošle godine inicirana po ugledu na londonski Dizajn festival, održaće se od 7. do 12. maja 2007, a tema ovogodišnjeg događaja biće Change tj. promene.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

10:25

Default images

Belgrade Design Week će i ove godine okupiti neka od najznačajnijih imena iz sveta brendinga, advertajzinga, arhitekture, dizajna i izdavaštva.

Nedelja dizajna svečano će biti otvorena 7. maja u Pozorištu na Terazijama projekcijom dokumentarnog filma "Apostoli dizajna" u režiji Nemanje Valjarevića koji je sniman tokom prošlogodišnje manifestacije. Reditelj je za potrebe ovog filma razgovarao sa grupom najpoznatijih dizajnera današnjice koji su se po prvi put u takvom sastavu sastali u Beogradu (Gaetano Pesce, Luigi Colani, Konstantin Grčić, Karim Rashid, Ross Lovegrove).

Ovogodišnji Belgrade Design Week je podeljen na tri tematske celine koje okupljaju, edukuju i otvaraju prostor za susret globalnog standarda u dizajnu i regionalnog biznisa - Innovation2/Revolution2/Evolution2.

U okviru Belgrade design week-a održaće se i svetska biznis i edukativna konferencija “change2”, pod pokroviteljstvom Borisa Tadića, predsednika Republike Srbije i to od 10. do 12. maja u bivšoj Palati federacije ( zgrada SIV-a ).

Ovaj projekat podržala je Skupština grada Beograda, Ministarstvo kulture, Ministarstvo privrede, Centar „Sava“, Privredna komora Srbije, SIEPA, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Beograda, UEPS i drugi.

Predavači na konferenciji change2 biće neki od najvećih mislilaca današnjice, kao i vlasnici uspešnih kompanija (Swarovski, Alessi, Gaia&Gino) koje se izdvajaju od svojih konkurenata poznavanjem najkompleksnijih tajni brendinga.

Konferencijski program će se dešavati u Sava centru, a na preko 50 lokacija u gradu, odvijaće se prateći program Beogradske nedelje dizajna, poznat pod nazivom Beograd².

Fokusi ovogodišnje konferencije biće "ženska kreativnost", koja će biti prezentovana radovima ženskih zvezda industrijskog dizajna, arhitekture i biznisa, zatim "inovativno izdavaštvo", o čemu će više informacija dati gosti Nedelje dizajna - izdavači i urednici vodećih dizajn i lifestyle magazina na svetu (Frame, Domus i Creative Review).

Posebna pažnja biće posvećena prezentovanju Holandije, zemlje partnera, kao i razmene iskustava sa državom koja u svojoj kulturi ima dugu tradiciju dizajna, razvijenu dizajnersku scenu i industrije koje je prate. Lista gostiju i celokupan program predstavljeni su domaćoj i stranoj javnosti 8. marta 2007.

Predsedavajući festivala, Jovan Jelovac, povodom održavanja Beogradske nedelje dizajna, izjavio je da je : “ od neverovatne važnosti da se u regionu od 50 miliona ljudi, od Milana do Istanbula, i njegovoj centralnoj tački, Beogradu, dizajnom i kreativnošću bude objašnjena promena sveta. Nove komunikacije, nova demokratija, novo razmišljanje u današnje vreme jednaki su novom životu i novim šansama, pogotovo za “male narode” i “nove države”. Ako svet želi uspešnu jugoistočnu Evropu - mora doći u Beograd da nam pokaže šta je to dobro i moguće u neposrednoj budućnosti.”

Među gostima festivala biće žene koje su postigle značajne uspehe u oblasti dizajna i arhitekture, kao što su Zaha Hadid, Winka Dubbeldam (Vinka Dubeldam), Matali Crasset (Matali Krase), Hella Jongerius (Hela Jongerius) i Patrizia Urquiola (Patrisia Urkiola), koje će otkriti šta je to revolucionarno u “ženskom kreativnom principu”, Rem Koolhaas (Rem Kolhas) arhitekta i jedan od najuticajnijih mislilaca današnjice, grupa Droog poznata po svom revolucionarnom pristupu dizajnu, najmlađi ali najuspešniji dizajner Ora Ito, postprodukcijska kuća The Mill koja je dobila Oskara za film Gladijator i BSUR Consulting koje su promenile pravila igre među svojim konkurentima

Poseban kuriozitet u vezi sa Beogradskom nedeljom dizajna je da je jedna od samo petnaestak sličnih događaja na svetu, i da je i Njujork tek prošle godine dobio svoju Nedelju dizajna.

Na listi stvaralaca koji su bili zastupljeni na Beogradskoj nedelji dizajna 2006. godine nalaze se imena poput Karima Rašida, Rosa Lovegrova, Gaetana Pesćea, Slavimira Stojanovića, Konstantina Grčića i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: