Nova "Buba u uhu" Ljubiše Ristića 7. juna u KPGT-u

Nova predstava "Buba u uhu" u režiji Ljubiše Ristića biće premijerno izvedena u KPGT-u 7. juna, istog datuma kao i prva premijera 1971. godine, koja je bila Ristićeva diplomska predstava, a zadržala se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta više od četiri decenije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2015.

09:47

Default images

Kultna "Buba u uhu", po vodvilju Žorza Fejdoa, izvedena je 1.600 puta i videlo ju je više od milion gledalaca. Ansambl se tokom vremena menjao, ali je Nikola Simić sve do smrti igrao svog Viktor-Emanuela Šandebiza i Poša.

Te likove sada u KPGT-u preuzimaju, u alternaciji, Lazar Jovanov i Andrija Kovač.

Staroj "Bubi" sve vreme ostali su verni i Vlasta Velisavljević, Rada Đuričin i Branka Petrić, koji će učestvovati povremeno i u novoj postavci.

U ansamblu su, u više alternacija, Mihailo Perišić, Bogdan Trifunović, Vojislav Tomić, Nikola Ivačkov, Novak Simić, Ognjen Petković, Ana Kostovska, Nikola Marković, Mihajlo Zaverla, Zoltan Pletl, Obrad Radulović, Vjera Mujović, Sonja Mladenov, Tašana Đorđević, Saška Rašić Popov, Jana Milosavljević.

U najavi premijere KPGT ukazuje da su, nažalost, "više od 20 godina, van očiju javnosti, trajali pokušaji da se predstava skine sa repertoara" JDP-a, ali da je četvoro glumaca iz prve podele "uspelo da je održi u životu, ponosni na svoju glumačku mladost i svesrdno podržani od odane publike".

Kada je Simić, koga KPGT naziva naš Čaplin, preminuo, Upravni odbor JDP-a skinuo je "Bubu u uhu" sa repertoara.

"Umesto da se pozorište, grad i zemlja ponose njenim jedinstvenim svetskim rekordom i da brinu o čuvanju tradicije ove predstave, umesto da pozovu reditelja i glumce iz prve podele i da se posavetuju šta da se radi - brže bolje su zarili nož u leđa 'Bubi u uhu'. Tu bi trebalo da je kraj ovog 'slučaja'. Na sreću - nije. Rada Đuričin i Ljubiša Ristić skupili su mlade glumce i napravili novu predstavu", ističe KPGT.

Dve kompletne podele glumaca istih godina kao njihovi prethodnici iz 1971. igraće u KPGT-u i na scenama širom zemlje novu - staru "Bubu" za svoju staru i novu publiku, a Rada, Branka i Vlasta igraće sa njima kad god se užele, navodi se u najavi.

Ova predstava je istovremeno zahvalnost desetinama glumaca koji su igrali razne uloge u "Bubi", uskakali, menjali, radovali se, umarali se, bežali, vraćali se...

Nova - stara "Buba" je kenotaf, sećanje i poštovanje za sve iz prve podele kojih više nema: za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se "Buba" rodila, za Zoricu Šumadinac, Slobodana Đurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, za Duška Čeklića i Nikolu Simića, poručuje KPGT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: